Які зміни чекають на криворіжців з 1 березня

Які зміни чекають на криворіжців з 1 березня

Фото: Перший Криворізький

Редакція «Першого Криворізького» підготувала матеріал про зміни, які чекають на криворіжців з 1 березня.

Перерахунок пенсій

В Україні разом з індексацією проведуть і перерахунок пенсій через зростання прожиткового мінімуму

З 1 березня 2024 року, разом зі щорічною індексацією пенсій, в Україні проведуть перерахунок пенсій з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року.

Про це повідомили у Пенсійному фонді України.

Перерахунок пенсій через зростання прожиткового мінімуму проведуть відповідно до пункту 8 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», пояснили у Пенсійному фонді.

«У зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 2093 гривень до 2361 гривень збільшуються розміри мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму», — йдеться у повідомленні.
У Пенсійному фонді зазначили, що перерахунок пенсій проведуть без додаткових звернень пенсіонерів.

Виплати переселенцям

Із 1 березня цього року в Україні зміниться загальний принцип продовження виплат переселенцям. Для отримання допомоги братиметься до уваги сукупний дохід родини, який у розрахунку на одного члена сім'ї має становити не більше 9 444 гривень, тобто чотири прожиткові мінімуми.

Для деяких категорій внутрішньо переміщених осіб виплати з 1 березня продовжать автоматично. Йдеться, зокрема, про пенсіонерів (якщо розмір їхньої пенсії не перевищує 9 444 гривень), людей з інвалідністю та дітей-сиріт.

Крім того, виплати зможуть надалі отримувати родини, які проживають у зоні бойових дій або в безпечних регіонах, і в яких діти через певні причини не можуть навчатися офлайн. Тобто батьки в таких сім'ях мають за ними доглядати і не можуть працевлаштуватися. Таким громадянам потрібно звернутися із заявою про призначення допомоги.

На додаткову підтримку від держави також можуть розраховувати ті родини, члени яких за останні шість місяців "здійснювали кроки для здобуття економічної самостійності". Тобто стали на облік до служби зайнятості, працевлаштувалися або започаткували власний бізнес.

Виплати малозабезпеченим сім’ям

З 1 березня на період воєнного стану державна соціальна допомога призначається на 6 місяців, якщо у складі сім'ї є особа працездатного віку, яка:
  • є людиною з числа переселенців і не працює або не сплатила / за неї не сплачено ЄСВ протягом періоду, за який враховуються доходи;
  • та/або повернулася після міграції/тривалого перебування за кордоном, не перебуває на обліку як ВПО і не працює або не сплатила/за неї не сплачено ЄСВ і яка звертається за призначенням допомоги не раніше ніж через 15 робочих днів після такого повернення.
Тривалим вважається перебування за кордоном не менше ніж 90 календарних днів.

Якщо особа не здійснила перелічених заходів протягом 2-ох місяців з дня призначення допомоги, або знялася з обліку в центрі зайнятості, виплата допомоги припиняється з наступного місяця.

Особливості призначення допомоги малозабезпеченим сім'ям

Вимога щодо працевлаштування не застосовується до одного отримувача допомоги з сім'ї, якщо така сім'я:
  • проживає на територіях бойових дій і ця працездатна особа доглядає за дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю, або особою, старше 80 років;
  • проживає на території, для якої бойові дії завершені чи території, що не включена до Переліку Мінреінтеграції, але у закладах дошкільної освіти та/або закладах загальної середньої освіти, що розташовані у територіальній громаді, в якій проживає сім'я, відсутні місця або навчання повністю або частково проводиться в режимі онлайн.
Допомога на проживання переселенцям включається до середньомісячного сукупного доходу при призначенні допомоги малозабезпеченій сім'ї.

Посилання скопійовано в буфер обміну