Крим не мовчав. 10 років спротиву

Крим не мовчав. 10 років спротиву

Фото: Перший Криворізький

10 років тому Росія розпочала збройну агресію проти України. Розпочалося це в Криму, коли диверсійні групи РФ зробили перші спроби захопити кримський півострів. 26 лютого 2014 року близько 10 тисяч етнічних кримських татар та українців, які проживали в Криму, зірвали спробу Росії захопити контроль над Кримом без відкритого введення військ. У відео 1kr.ua розповідаємо, як це було: від «нас там нет» до так званого «референдуму», розкажемо як росіяни переслідують кримських татар і як — попри все — Крим досі чинить Росії опір.

Росія здійснила незаконну окупацію українського півострова Крим і проголосила його своїм територіальним суб'єктом. Одним з основних методів маніпуляцій, використаних Росією, була провокація та дезінформація. За допомогою своїх засобів масової інформації та контролю над інформаційним простором Росія створила створену картину подій, перекручуючи факти та пропагуючи свою версію подій. Це включало вигадування загрози для російськомовного населення Криму та втручання внутрішніх справ України.

Також Росія використовувала підступні та шахрайські методи, щоб зламати міжнародне право. Вона організувала псевдореферендум у Криму, який був проведений в умовах окупації та під контролем російських військ. Цей «референдум» був визнаний багатьма країнами та міжнародною спільнотою як незаконний. На критику та санкції, які були запроваджені проти Росії, вона відповідала додатковими маніпуляціями та дезінформацією. Росія намагалася створити образ жертви, звинувачуючи Україну та країни Заходу у ворожнечі та антиросійській політиці.

З початку окупації російська влада застосовувала різні тактики, щоб придушити опозицію, переслідувати та змусити мовчати кримськотатарську громаду.

Що Росія робить для придушення опору:

  1. стирає нагадування про зв’язок Криму з Україною;
  2. використовує вбивства, тортури, зникнення і примусове переміщення кримських татар з Криму та замінює їх етнічними росіянами;
  3. обмежує для кримських татар можливості користуватися своєю культурою та сповідувати свою релігію.

За даними Української правозахисної організації «Кримськотатарський ресурсний центр» у серпні 2021 року із 230 політв’язнів, зареєстрованих у Криму з початку окупації, 162 були кримськими татарами. Їх ув'язнили під різними фальшивими приводами, наприклад, за підтримку територіальної цілісності України; участь у мусульманських організаціях, законних в Україні, але заборонених як терористичні в Росії; або організацію/участь у проукраїнських мітингах.

Відео: Альона Музика Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну