У Кривому Розі заборгованість гуртожитку за електроенергію становить майже 1 мільйон гривень

У Кривому Розі заборгованість гуртожитку за електроенергію становить майже 1 мільйон гривень

Фото: Перший Криворізький/ілюстрація

Підприємства Дніпропетровщини заборгували понад 1 мільярд гривень за електроенергію, у тому числі об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) «Домнобудівників 2-1» у Кривому Розі має борг у розмірі майже 1 мільйон гривень.

Про це йдеться у повідомленні електроенергетичної компанії Yasno.

Станом на 1 лютого 2024 року непобутові споживачі області сумарно накопичили борг за електроенергію у розмірі 1,054 мільярд гривень. На початку лютого минулого року ця сума була на 60% менше.

Найбільший накопичений борг має приватний бізнес та інші юридичні особи (виробництва, сфера обслуговування, ОСББ тощо) – майже 360 мільйонів гривень.

Серед ОСББ області найгірша платіжна дисципліна в ОСББ «Домнобудівників 2-1» у Кривому Розі — заборгованість гуртожитка становить майже 1 мільйон гривень.

Заборгованість, промислових підприємств, включаючи виставлені рахунки за останній період, загалом складає 225 мільйонів гривень, об’єктів житлово-комунального господарства (ЖКГ) – 207 мільйонів гривень організацій, що фінансуються з місцевих бюджетів – 130 мільйонів гривень та з державного бюджету – 123 мільйона гривень.

Значну заборгованість на 1 лютого 2014 року мають акціонерне товариство «Дніпроважмаш», комунальне підприємство «Міські активи» Дніпровської міської ради, акціонерне товариство «Дніпрометробуд» та інші підприємства.

Криворіжцям нагадують, що у разі порушення споживачем умов оплати, постачальник керуючись законодавством вимушений ініціювати припинення електропостачання. Через це підприємства можуть зіштовхнутися не лише з простоями та пов’язаними з цим збитками, а й з додатковими витратами.

Для відновлення електропостачання окрім суми боргу потрібно сплатити також вартість послуг з відключення та підключення, яке може тривати до 3 робочих днів у містах та 5 днів у сільській місцевості.

Отримавши попередження про відключення, важливо якомога швидше розрахуватися за електроенергію, враховуючи, що кошти в банківській системі можуть зараховуватися до 3 діб.

Тому коли представники оператора системи розподілу вже прибули для виконання відключення, починати вирішувати питання вже запізно.

Нагадаємо, що 30 січня, мешканці гуртожитків на вулиці Домнобудівників перекрили дорогу на вулиці Соборності через відсутність електроенергії в їхніх домівках.

Люди запевняли, що сплачували за світло на рахунок ОСББ, адже не укладали прямі угоди з ДТЕК, щоб кожна кімната платила окремо, бо не було проєкту.

Посилання скопійовано в буфер обміну