Чому Японія може стати найбільшим інвестором у «зелену» відбудову України

Чому Японія може стати найбільшим інвестором у «зелену» відбудову України

Фото: Перший Криворізький

Інвестиційний портфель України у довкіллєвій сфері на сьогодні становить 28,4 мільярда доларів. Про це повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час зустрічі з японськими компаніями в Токіо.

«Говорячи про інвестиції, йдеться не просто про кошти, а про транзит сучасних екологічно-дружніх технологій для повоєнної відбудови України. Розраховуємо, що Японія стане одним із лідерів українського «зеленого» відновлення», – повідомив Руслан Стрілець.
Він також назвав чотири пріоритетні сфери та запросив японські компанії інвестувати у них.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення РФ завдала шкоди довкіллю більше ніж на 2 трильйони гривень.




Управління відходами


У рамках реформи планують створити в Україні мережу сучасних сміттєпереробних заводів та побудувати нові полігони. А ще запустити у загальнонаціональних масштабах процеси повторного використання відходів руйнації для відбудови.

Лісове господарство

«Реформа лісового господарства створила потужний потенціал для інвестицій. У планах – оновлення техніки, створення інфраструктури та розвиток власного виробництва. Японські технології могли б допомогти не тільки відновити пошкоджені війною ліси, але й перейти до природного лісівництва та сучасних методів ведення лісового господарства», — сказав Руслан Стрілець.

Водна галузь


Сьогодні потреби в інвестиціях у водний сектор 1,4 мільярда доларів. Для цього в Україні створюють компанію НАК «Вода України», яка забезпечить прозоре та ефективне їх залучення.

Сфера надрокористування

«В Україні є поклади 21 з 30 корисних копалин, які є в переліку критичних для світу. Серед них – літій, кобальт скандій, графіт, тантал, ніобій тощо. Не потрібно придумувати складні ланцюжки поставок. Виявлених запасів літію, графіту, нікелю та залізної руди буде достатньо для виробництва літієвих акумуляторів загальною потужністю 1000 ГВт/год. Цього достатньо для виробництва 20 млн електромобілів. Наша мета – ощадливе надрокористування за високими екологічними стандартами та виробництво в Україні», — повідомив Руслан Стрілець.

Посилання скопійовано в буфер обміну