Культура в безпеці: про відбудову укриттів у будівлі історичної спадщини Миколаївщини та палаці культури Кривого Рогу

Культура в безпеці: про відбудову укриттів у будівлі історичної спадщини Миколаївщини та палаці культури Кривого Рогу

Фото: Перший Криворізький

Боротьба за території, людей, історію, мову і культуру України триває, тому відбудова та будівництво нових укриттів неабияк важливі сьогодні, насамперед для збереження всього перерахованого.

В Україні станом на січень 2024 року зареєстровано 60 тисяч 560 укриттів. Найбільше споруд цивільного захисту у Львівській, Харківській, Дніпропетровській областях, а також у Києві. А найменше таких об’єктів у Херсонській області.

Нагадаємо: в уряді обіцяли, що ДСНС створить єдину базу, яка буде інтегрована до додатку «Дія» у вигляді інтерактивної карти. За допомогою цієї карти кожен українець зможе оцінити стан укриття, залишити скаргу чи пропозицію, адже досі не всі укриття в Україні мають стан, який давав би людям можливість там комфортно перебувати.



Але є укриття, які не лише мають задовільний стан, а й уможливлюють проведення великих культурних заходів, таких як виставки, концерти тощо. Одним із прикладів є укриття в будівлі історичної спадщини — Домі офіцерів флоту в Миколаєві.

Миколаївський ДОФ — це не освітній заклад, це була занедбана історична спадщина


У 2021 році Дім офіцерів флоту планували подати до урядової програми «Велике будівництво», яку ініціював Президент України Володимир Зеленський у 2020 році. Волонтер і радник начальника Миколаївської ОВА Володимир Алексєєв розповів журналістам нашого сайту, що у 2021 році всі документи на подання були зібрані, оскільки планували відбудову до двохсотріччя ДОФ у 2024 році. Але проєкт не був реалізований через повномасштабне вторгнення.

«Тоді я розумів, що ДОФу все одно буде 200 років, а бюджету немає, а ми в цьому місті працюємо. Я поставив собі питання: що можна зробити самому? У мене є бачення, і мені потрібно це якось показати. Тоді й звернувся до архітектора та дизайнера. Знайшов, дізнався ціну, і почали працювати. Цей проєкт я віддав голові Миколаївської ОВА, міському голові та начальнику управління культури. Це ескізний проєкт, який показує візуалізацію простору в ДОФі», — говорить Володимир.


Володимир Алексєєв, волонтер і радник начальника Миколаївської ОВА

Наступним після проєктування кроком була візуалізація моделі будівлі історичної спадщини за допомогою лего.


Автор фото: Володимир Алексєєв

«Від історичного в будівлі ДОФ лишились тільки стіни фасадні, оскільки вся будівля зсередини вигоріла ще під час Другої Світової війни, тобто всередині тоді все було інше. Наприклад, замінювати щось у фасаді ми не могли, бо це історична частина. Що стосується укриття — це все нове і не має історичної цінності. Усе, що ми тут бачили всередині, — це робили орендарі 90-х років», — пояснює волонтер.


На фото Дім офіцерів флоту в 1920-ті роки. Фотографію виявили ініціатори «Платформи MY ART» під час оцифрування фотоархіву Миколаївського краєзнавчого музею

Сьогодні в будівлі ДОФ проводиться некапітальний косметичний ремонт, який є абсолютно законним, пояснив журналістам Володимир Алексєєв.

«Головне, що ми закриваємо потребу міста у великому безпечному культурному укритті, не порушуючи історичної частини будівлі. Садимо в половині залу 150 людей, якщо стоячи — ще понад 250, разом зі стоячими загалом 400 місць. Крім того, зробили вентиляцію, замінили згнилі труби — це робили у 2022–2023 роках. З початку лютого 2024 року вже встигли пофарбувати стелю та дофарбовуємо стіни, а також перероблюємо електрику, аби все було по нормах і безпечно»,— розповідає Володимир Алексєєв, радник начальника Миколаївської ОВА.

Попри ремонтні роботи в будівлі в укритті ДОФ продовжують проводити культурні заходи. Наприклад, перший пробний захід був приурочений до Дня міста, наступний захід відбувся 13 листопада — до річниці визволення Херсону і Снігурівки.



Фотовиставка, присвячена Дню деокупації Снігурівки та Херсону

А наприкінці січня в укритті пройшли два кінопокази й два майстер-класи. Із 18 лютого і до річниці початку повномасштабного вторгнення вже є заплановані заходи. Також Володимир Алексєєв розповів, що миколаївці й гості міста мають можливість долучатися в безпечному просторі до таких заходів: фотовиставок, художніх виставок, концертів, майстер-класів, кінопоказів. У ДОФ збирається музей повномасштабного вторгнення, оскільки Володимир з іншими волонтерами чимало їздили по віддалених деокупованих місцях, аби підтримати й надати гуманітарну допомогу місцевим жителям.

Про ремонт укриття в Домі офіцерів флоту: з чого розпочали та де шукали кошти


Велика частина ремонтних робіт у Домі офіцерів флоту зроблена коштом волонтерів і небайдужих містян, менша — це грантова підтримка, розповів Володимир Алексєєв.



Зазначимо, що Дім офіцерів флоту перебуває на балансі Миколаївської міської ради, тому з бюджету міста весь цей час сплачуються комунальні витрати, а саме: за світло, воду, вивіз сміття, а також послуги охорони.

«100 стільців ми купили. Частина вентиляційних робіт — це лише з грантових. Вентиляційну, теплову установку я купляв зі своїх коштів. Килимове покриття було кілька років тому куплене Управлінням культури, і вони дозволили нам його постелити. Це не три мільйони гривень, це менше набагато. Коли ти робиш за свої, ти їх дуже добре рахуєш. Я вам наведу приклад на опаленні з вентиляцією. Я дав запит кільком організаціям, і мені дали три різні цифри. Найвища і найнижча відрізнялися майже в п’ять разів. Так само по меблях: у нас було три різних варіанти. Я закупив стільці IKEA, це Чехія, не Китай. Вони коштували вроздріб 592 гривні, нам зробили знижку за 100 стільців. Вони вийшли по 520 гривень, тобто за 100 стільців ми заплатили 52 тисячі гривень. Якщо казати, наприклад, про куліси, штори, якими повністю закрили периметр, то там ця тканина з роботою вийшла трошки більше ніж 42 тисячі гривень. Вентиляційні роботи, саме роботи, нам обійшлися від 95 до 100 тисяч гривень. Зрозуміло, що були там додаткові витрати на електрику. Тільки дріт 5х4, 16 метрів 2 500 гривень коштує, щоб силовий кабель подати на установку, яка 380 видає. Були якісь дрібненькі витрати, але в цілому ось така історія, достатньо недорога», — розповідає Володимир.

У першу чергу сьогодні відновлюють укриття в освітніх закладах, а ДОФ — це не освітній заклад, ба більше, каже Володимир, — це занедбана історична спадщина, з якою і до повномасштабного вторгнення ніхто нічого не робив, що, можливо, і вплинуло на прискорення його відкриття для громадськості.



«Чому взялися за укриття? Потреба в ньому є, а гарного великого культурного укриття в місті немає. Я особисто думав, що за пів року від початку повномасштабного вторгнення культура не потрібна, не на часі — лише стовідсоткова волонтерська діяльність. Жодного концерту чи культурного заходу в нас тоді не було. З часом військові почали просити концерти, тож саме вони й запевнили, що культура потрібна і на часі. Тому до Дня міста на 10 вересня 2022 року ми зробили перший культурний захід, не в ДОФі, а взагалі. А потім уже почали ґрунтовніше думати про відбудову укриття в Домі офіцерів», — зазначив волонтер.

Модернізоване укриття та виставки в криворізькому палаці культури


У грудні 2023 року в цокольному приміщенні палацу культури «Карачуни» відкрили відновлене укриття, де вже розмістили виставку картин відомих художників світу Ван Гога, Моне, Гогена, українських митців Івана Марчука, Миколи Рябоконя, Віктора Мішуровського, Богдана Шиптенка та вихованців художніх шкіл міста.




Раніше редакція «Першого Криворізького» розповіла, що станом на січень 2024 року в Кривому Розі для мешканців міста відновили 326 укриттів і створили 213 пунктів незламності. Також встановлені 70 модульних укриттів на зупинках. Системна робота з облаштування укриттів триває.

Укриття криворізького палацу культури облаштували кімнатою матері та дитини, санвузлами, водою, генератором, тепловими пушками. Укриття має три виходи. Є тут і старлінк, втім у день відкриття інтернет він не роздавав.





За словами заступника міського голови Кривого Рогу Сергія Мілютіна, вартість модернізації укриття становить понад 2,5 мільйони гривень. На 95% роботи проведені коштом міського бюджету, а 5% надала міжнародна гуманітарна організація Rotary International. Але є й укриття, які відбудовувалися коштом небайдужих містян, наприклад безпечний арт-простір «Бомбік» в одному з районів Кривого Рогу.

Як криворіжці забрали з балансу промислового підприємства старе укриття


У Покровському районі Кривого Рогу у 2022 році містяни власними силами обладнали укриття, де облаштували новий і безпечний арт-простір «Бомбік». Час від часу в ньому проходять виставки картин, фотографій, музичні концерти, театральні вистави та майстер-класи.



Раніше старе бомбосховище перебувало на балансі промислового підприємства ПрАТ «Суха Балка». Але 24 лютого 2022 року голова ОСББ в Покровському районі Світлана Остапчук, як і всі інші, усвідомила, що почалась повномасштабна війна з РФ, вона зателефонувала до голови Покровського виконкому, щоб вирішити питання з укриттям. Тоді районна влада посприяла в передачі укриття у використання ОСББ.

Світлана Остапчук розповіла журналістам нашого сайту, що представники «Сухої Балки» приїхали й офіційно передали це укриття у використання ОСББ, правочин скріпили актом, і вже за декілька годин мешканці чотирьох багатоповерхових будинків і прилеглого приватного сектора прибрали в укритті. Потім усі гуртом обладнали його й принесли все необхідне: воду, палети, меблі. Так тривало тиждень. Пізніше приїхали працівники ДТЕК і під’єднали електроенергію, а вже електрики, які живуть у цих будинках, повністю зробили освітлення. Більше про історію укриття дивіться у сюжеті «Першого Криворізького».



Нагадаємо, що мешканці мікрорайону Сонячний у Кривому Розі самостійно облаштували в закинутому тунелі дитячої залізниці укриття майже на 2,5 тисячі місць.

Зрозуміло, що в перші місяці повномасштабної війни багатьом було не до культури й історії, але за майже два роки багато українців неодноразово впевнилися, що культура — це не лише про створення чогось нового в мирний час, а й а й постійний розвиток під час захисту своєї країни.

Цей матеріал є частиною спецпроєкту про відновлення України. Проєкт реалізовано ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Фото: Даніїл Токмаков Михайло Коваль

Посилання скопійовано в буфер обміну