Генерал Сирський — що про нього відомо

Генерал Сирський — що про нього відомо

Фото: Сухопутні війська ЗСУ

Олександр Станіславович Сирський народився у 1965 році в селі Новинки Володимирської області на той момент Російської Радянської республіки.

Сирський служить в Україні з перших років її незалежності. Здобув освіту в Академії Збройних Сил України та Національному університеті оборони. Обидва навчальні заклади закінчив із відзнакою

До війни на Донбасі — у 2000-х, командував 72-ю механізованою бригадою. Дослужився до звання генерал-майора.

Станом на 2013 рік був першим заступником начальника Головного командного центру ЗСУ, був долучений до тодішніх процесів співпраці з НАТО. У листопаді 2013 року Сирський від імені Міністерства оборони у штаб-квартирі НАТО альянсу обговорював зміни в українській армії відповідно до стандартів НАТО.

З початком бойових дій на Сході України був начальником штабу АТО.

Зокрема, був одним з головних командирів сил АТО під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року. Був причетний до керування боями у Вуглегірську, селі Рідкодуб та невдалої спроби відбити Логвинове.

Він координував вихід українських військових з Дебальцева. Під його управлінням здійснювалися підриви можливих шляхів переходу через річку Карапульку. Сформована Сирським група «Барс» прикривала вихід ЗСУ з Дебальцевого.

За бої на Дебальцевському плацдармі Олександр Сирський нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня й згодом отримав звання генерал-лейтенанта.

2016 року він очолював Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ, який координує оперативні дії різних українських силовиків на Донбасі. А у 2017 році був командиром всієї Антитерористичної операції на Сході України, яку згодом замінила Операція об'єднаних сил.

З 6 травня до 5 серпня 2019 — командувач Об'єднаного оперативного штабу ЗС України.

З 5 серпня 2019 — командувач Сухопутних військ Збройних сил України.

З перших днів повномасштабної агресії РФ Олександр Сирський очолив оборону Києва.

За успішну оборону Києва Олександр Сирський був нагороджений орденом Богдана Хмельницького II ступеня, а 5 квітня 2022 року відзначений званням Героя України.

Надалі Сирський став командувачем Східного угруповання військ ОСУВ "Хортиця", яке відповідає за ділянку фронту на Харківському, Ізюмському, Лиманському, Лисичанському, Курахівському, Куп'янському, Бахмутському, Авдіївському та Вугледарському напрямках.

Олександр Сирський спланував контрнаступальну операцію на Харківщині восени 2022. Ворог готувався до оборони на Херсонському напрямку, тому дії ЗСУ на територіях Харківської області були для нього несподіванкою.

Надалі Сирський командував однією з найскладніших операцій – на Бахмутському напрямку, де ЗСУ завдали колосальних втрат окупантам.

Військові звання

  • Генерал-лейтенант (06.05.2019)
  • Генерал-полковник (23.08.2020)
  • Генерал (01.10.2020)
Одружений, має сина.

Нагадаємо, сьогодні, 8 лютого, Володимир Зеленський призначив Олександра Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України.


Посилання скопійовано в буфер обміну