Кількість хворих в Україні на кір за рік збільшилась у 6 разів

Кількість хворих в Україні на кір за рік збільшилась у 6 разів

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

У 2023 році в Україні кількість випадків захворювання на кір зросла у шість разів порівняно з 2022 роком.

Про це повідомляється на офіційній сторінці facebook міністерства охорони здоров'я України.

За даними центру громадського здоров’я України, у 2022 році було зафіксовано лише 11 випадків захворювання. А у 2023 році 65 випадків, які відзначилися у 15 областях.

За попередніми даними січня 2024 року в Україні зафіксовано 5 випадків кору, з них три в Одеській області та по одному в Чернігівській та Волинській областях.

На цей час епідемічна ситуація є під контролем, проте важливо, щоб батьки перевірили вакцинальний статус своїх дітей та відновили пропущені щеплення. За підсумками 2023 року охопленість щепленнями проти кору, паротиту та краснухи (КПК) склала 92,4% однорічних дітей та 87,3% 6-річних. За рекомендаціями ВООЗ для формування колективного імунітету рівень охоплення щепленнями має становити не менше ніж 95%.

Важливо пам'ятати, що кір є однією з найзаразніших та смертельно небезпечних інфекційних хвороб. Ризик захворювання після контакту із хворим — у 9 з 10 невакцинованих осіб, особливо серед дітей без щеплень.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень, кожна дитина повинна отримати дві дози вакцини КПК – у 12 місяців та в 6 років. Вакцина для профілактики кору, паротиту та краснухи доступна у всіх регіонах України, а щеплення є безкоштовними.

Посилання скопійовано в буфер обміну