Як у 2024 році оновився склад «Пакунку малюка»

Як у 2024 році оновився склад «Пакунку малюка»

Фото: Перший Криворізький

"Пакунок малюка" – це державна ініціатива, яка надає сім'ям, в яких народилася дитина, одноразову допомогу. У ньому зібрано майже сто необхідних речей для догляду за новонародженим, такі як одяг, підгузки, матрац і ковдри, іграшки, засоби гігієни тощо. Кожні чотири роки переглядають вміст бебі-боксу, враховуючи результати обговорень і досліджень, щоб адаптувати його до потреб сімей. У 2024 році вміст став більш раціональним, збільшили кількість популярних товарів, таких як багаторазові вологостійкі пелюшки та теплий одяг для малюків. Також збільшили розмір плед-ковдри та зменшили кількість одягу малого розміру.

Про це повідомляється на офіційному вебсайті Криворізької міської ради.

Зміни також вплинули на вартість бебі-боксу, яка зросла з 6 816 грн до 7 689 грн.

Отримати "Пакунок малюка" можуть різні категорії батьків, включаючи усиновлювачів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів, іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах. Також вони доступні біженцям та особам, які потребують додаткового захисту.

Якщо "Пакунок малюка" не отримано в пологовому будинку або при виписці новонародженого, його можна отримати в управлінні соцзахисту за місцем проживання заявника.

Також існує можливість отримати грошову компенсацію замість бебі-боксу, яку можна оформити онлайн через єМалятко або офлайн, звернувшись до Центру "Віза" або управління соцзахисту за місцем проживання.

Для отримання компенсації потрібно мати номер медичного висновку, копію свідоцтва про народження та довідку про відсутність "Пакунку малюка" (видану в пологовому будинку).

Грошова компенсація призначається лише у випадку, якщо звернення за нею надійшло не пізніше 12 місяців від дня народження дитини. Також важливо відзначити, що грошову компенсацію можна витрачати на будь-які потреби, згідно з рішенням уряду.

Бебі-бокси були вперше запроваджені в Україні у 2018 році у рамках пілотного проєкту Уряду, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Управління ООН. Протягом цього часу українські батьки отримали близько 700 тисяч "Пакунків малюка".

Посилання скопійовано в буфер обміну