Криворожанка, впавши на непосипаних від ожеледиці сходах, через суд отримала компенсацію

Криворожанка, впавши на непосипаних від ожеледиці сходах, через суд отримала компенсацію

Фото: Перший Криворізький

Криворожанка, впавши на непосипаних від ожеледиці сходах торговельного комплексу на Ювілейній, через суд отримала компенсацію.

Про це йдеться у рішенні Саксаганського суду Кривого Рогу.

Читайте також: Дерево впало на автівку: у Кривому Розі керуюча компанія компенсує криворіжцю збитки

Подія сталася вдень 26 грудня 2021 року.

Від гострої болі жінка змушена була викликати «швидку», після чого її госпіталізували з переломом ноги.

30 грудня 2021 року їй зробили операцію. Через 10 місяців, в жовтні 2022 року, вона змушена була повторно оперувати ногу.

На початку листопада 2022 року жінка звернулася до адміністрації торговельного комплексу та Comfy щодо відшкодування завданої їй шкоди.

Однак отримала:
  • відмову від торговельного комплексу з посиланням на посипання указаних східців, через що вона не могла травмуватися;
  • відписку від Comfy щодо непорозуміння на сходах.

Жінка вважає, що утримувати та відповідати за належний стан будівлі мають як орендар, тобто Comfy, так і власник торговельного комплексу.

Внаслідок отриманої травми окрім витрат на лікування, вона отримала і моральну шкоду.

Вона змушена була:
  • перенести 2 операції та відновлювати попередній стан здоров'я;
  • навчатись ходьбі на милицях, не могла переміщатися в укриття під час повітряних тривог;
  • просити сторонньої допомоги у сусідів при обслуговуванні себе.

Під час поховання батька не могла належним чином пересуватися.

Оцінила витрати на лікування у сумі 16 756,91 гривень та моральну шкоду у сумі 30 000 гривень.

Представник торговельного комплексу у суді пояснив наступне.

Адміністрація виконує свої зобов`язань щодо утримання в зимовий період належного стану благоустрою території навколо будівель (сходинки, ганок та інше).

За його словами, зранку того дня прибиральниця комплексу отримала від директора вказівку очистити від снігу сходинки та посипати їх піском та сіллю, що підтверджується графіком прибирання та вона може підтвердити це особисто. Також це може підтвердити охоронець магазину.

У торгівельному центрі встановлено відеоспостереження. На записі видно, що жінка, виходячи з магазину та паралельно відволікаючись розмовами з іншою жінкою, почала неакуратно спускатися по східцях та ступила не на антиковзку стрічку, яка є на кожній сходинці.

При цьому руки позивачки були зайняті великими пакетами та ялинкою, що також заважали їй. Тому в результаті своєї необачності вона впала.

Представник компанії Comfy вимоги позову не визнав, пояснивши наступне.

Торгівельний центр, у якому Comfy орендує частину будівлі, має сходи на вході та сходи, які ведуть на другий поверх магазину, де апріорі не могло бути ожеледиці, оскільки температура в приміщенні була плюсова.

Територія, на якій розташовані східці, де впала жінка, знаходяться на вулиці при вході в торгівельний центр. Вказана територія не передавалась за договором у користування і відповідно компанія Comfy не зобов`язана здійснювати очищення сходів від ожеледиці та снігу.

Допитана у суді свідок пояснила, що того дня вони з постраждалою зайшли до комплексу, що розташований на зупинці «Ювілейна» біля ринку, щоб зняти в банкоматі гроші.

Потім вийшли та спускалися зі східців. Постраждала йшла трохи попереду, посковзнулась на східцях та впала. Було дуже слизько і на східцях лежав сніг, «слякоть».

Після падіння жінка не могла піднятися, оскільки у неї була вивернута нога. Незнайома дівчина викликала їм швидку допомогу.

Постраждала була в тверезому стані та пересувалася дуже емоційно, але східці в торгівельний комплекс не прибиралися, були відсутні поручні та не було гумових ковриків.

У руках було лише дві гілочки ялинки та поліетиленовий пакет. На східця був сніг, а перед східцями було мокро від води.

Вони заходили лише на перший поверх торгівельного комплексу, де розташовані банкомати. На другий поверх, де розташований магазин Comfy, вони не заходили.

Саксаганський суд вивчив всі матеріали справи та постановив, що власники торговельного комплексу мають сплатити постраждалій:
  • 16 756,91 гривень матеріальної шкоди;
  • 15 000 гривень моральної шкоди.

Також вони мають сплатити 2147,20 гривень судового збору до держбюджету.

Посилання скопійовано в буфер обміну