У Кривому Розі розпочався зимовий сезон показу фільмів з тапером

У Кривому Розі розпочався зимовий сезон показу фільмів з тапером

Фото: Перший Криворізький

Вчора, 28 січня, у Кривому Розі розпочався зимовий сезон показу фільмів з тапером. Першим фільмом був зразок німецького кіно-експресіонізму «Метрополіс» Фріца Ланґа 1927 року, фільм відвідало близько 30 людей.

Про це повідомила журналістка «Першого Криворізького» з місця проведення заходу.

Зазначимо, що тапер це людина, яка грою на інструменті супроводжує демонстрацію німого кіно. Цього разу супровідником був Сергій Крикун.

Сеанс німого кіно проходив у Покровському районі Кривого Рогу у Leo-cafe.

Організаторка Наталя Погорєлова розповіла, що робить такі заходи вже понад 12 років і відзначила, що класика завжди в тренді, особливо та, яка дала початок всьому, що ми зараз можемо побачити в кінотеатрах — всі ефекти та прийоми йдуть з далеких часів чорно-білих плівкових німих фільмів. Також вона влаштовує оперні, джазові та рок-н-рольні концерти.

кадр з фільму


Тапер Сергій Крикун поділився секретами своєї роботи: «Спочатку я переглядаю матеріал до якого буду робити музичний супровід, потім розбиваю його на смислові частини, до яких пишу супровід. В частинах зі швидким розвитком подій я імпровізую, дивлячись на екран. Дуже важливо, щоб все було вчасно по секундах, тому в цьому мені допомагає моя дружина, яка працює секунданткою на моїх виступах».

Також журналістка поспілкувалася з деякими гостями цього заходу. Сімейна пара на такому заході вперше, бо захотіли чогось нового, саме тут вони знайшли нове та неординарне, залишилися в захваті. Додали, що фільм цікавий, тема вічна — пошук справедливості та балансу між серцем, розумом і руками. Відзначили талант тапера, який протягом двох годин завдавав емоційний тон німому кіно.

Довідково:

«Метрополіс» (нім. Metropolis) — німий художній фільм Фріца Ланґа за сценарієм і паралельно написаним романом Теа фон Гарбоу. Це масштабна метафорична й науково-фантастична антиутопія, що стала найвищою сходинкою і завершенням розвитку німецького кіно-експресіонізму.

Фільм став безперечною класикою й вплинув на весь наступний розвиток кіномистецтва. На 13 серпня 2021 року фільм посідав 109-у сходинку в списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

Тапер — у другій половині XIX — на початку XX століття музикант, переважно піаніст, який супроводжував своїм виконанням танці на вечорах, балах, згодом — німі фільми. Назва професії походить від манери виконання, оскільки найчастіше було лише піаніно низької якості, на якому доводилося грати, буквально стукаючи по клавішах.

Посилання скопійовано в буфер обміну