Нова хвороба Х: що потрібно знати криворіжцям про захворювання

Нова хвороба Х: що потрібно знати криворіжцям про захворювання

Фото: Pixabay

У Швейцарії, в місті Давос, з 15 по 19 січня відбудеться зустріч глав ВООЗ на Всесвітньому економічному форумі, де буде вестися обговорення ймовірності появи нової пандемії.

Представники ВЕФ заявили, що людство вразить нова хвороба, на тлі якої пандемія коронавірусу здасться "квіточками".

Назвали її саме так, тому що вона ще не досліджена, але може бути смертельно небезпечною. Про її появу стало відомо ще в 2018 році, коли ВООЗ включила хворобу Х в список захворювань, які необхідно досліджувати, щоб уникнути нової пандемії.

Як зазначається, «хвороба Х» – це гіпотетична назва невідомого патогену, здатного викликати епідемію чи пандемію.

ВООЗ ще у 2018 році включила "хворобу X" до глобального переліку захворювань і патогенів, які мають пріоритет для досліджень та розробок у контексті надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я ВООЗ скликала групу з понад 300 вчених у листопаді 2022 року для вивчення "невідомого патоген, який може спричинити серйозну міжнародну епідемію", вважаючи, що рівень смертності може перевищити у 20 разів рівень смертності від COVID-19.

Серед пріоритетних вірусів експерти називають COVID-19, геморагічну лихоманку Крим-Конго, Ебола, Марбург, лихоманку Ласса, східний респіраторний синдром (СРС), важкий гострий респіраторний синдром (ТГРС), Ніпах, лихоманку Рифт-Валлі та Зіка.

Новини про зустріч Всесвітнього економічного форуму, де буде обговорюватися нова хвороба, переросли у мережі в гарячі дебати, що підготовка до хвороби "Х" може бути схожою до тих заходів, які були введені під час пандемії Covid-19.

Додамо, що з 29 грудня по 4 січня зареєстровано 7 летальних випадків з лабораторно підтвердженим COVID-19 серед пацієнтів медичного ризику, які мали супутні стани та не були щеплені проти COVID-19.

Посилання скопійовано в буфер обміну