В Україні нове маркування сигарет: попередження займатиме 65% пачки

В Україні нове маркування сигарет: попередження займатиме 65% пачки

Фото: МОЗ

Медичні попередження про шкоду куріння займатимуть 65% площі пачки — це посилить ефект антитютюнових обмежень.

Про це йдеться на сайті МОЗ.

З 11 січня 2024 року вступають в дію нові правила маркування упаковок тютюнових виробів в Україні. Міністерство юстиції затвердило 14 наборів медичних попереджень та ілюстрацій, розроблених Міністерством охорони здоров’я. Також визначено технічні вимоги до дизайну та форми маркування, а також порядок, за яким виробники тютюнових виробів повинні наносити попередження.

Виробники зобов'язані розміщувати оновлені графічні зображення разом із текстом медичних попереджень про шкоду та наслідки куріння на 65% площі пачки. Також повинен бути включений QR-код, який веде на сервіс Центру громадського здоров’я МОЗ України для надання допомоги з відмови від куріння під назвою "Я кидаю курити".

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін підкреслив, що куріння тютюну є однією з основних причин смертності і що нові маркувальні заходи мають підсилити антитютюнові обмеження та спонукати курців відмовитися від куріння.

В Україні річне куріння призводить до втрати близько 130 000 життів. Тютюнокуріння збільшує ризик інсульту, стенокардії, інфаркту міокарда та раптової смерті в п'ять разів. Статистика показує, що 93% курців помічають медичні попередження на пачках сигарет, а 54% задумувались про припинення куріння через них.

Посилання скопійовано в буфер обміну