Утримання «Муніципальної гвардії»: скільки мільйонів щорічно витрачають у Кривому Розі на охорону об’єктів виконкому

Утримання «Муніципальної гвардії»: скільки мільйонів щорічно витрачають у Кривому Розі на охорону об’єктів виконкому

Фото: Перший Криворізький

Щороку на охорону об’єктів виконкому Криворізької міськради витрачають мільйони бюджетних коштів. Із 2017 року переможцем тендерів щоразу ставало комунальне підприємство «Криворізька муніципальна гвардія».

Через таку незмінність та регулярний недопуск активістів, журналістів і депутатів на сесії міськради «муніципали» отримали в народі назву «приватна охорона Вілкула за бюджетні кошти».

Як проводились тендери на послуги з охорони для Криворізького виконкому, проаналізували журналісти «Першого Криворізького», посилаючись на сайт держзакупівель Prozorro.

29 грудня 2023 року виконком Криворізької міськради підписав договір із комунальним підприємством «Криворізька муніципальна гвардія» на суму 27 685 797,30 грн про надання послуг з охорони об’єктів.

Крім КП, участь у тендері брало ТОВ «Альфа СБ» з пропозицією 21 767 660 грн. Хоч ця пропозиція і була на кілька мільйонів вигіднішою, але виконком її відхилив. Замовник надав учаснику 24 години на усунення невідповідностей.

Указано, що ТОВ не завантажило у визначений термін необхідних документів, наприклад щодо кількості персоналу, і виникли питання щодо розбіжностей у написанні прізвищ та імен працівників: Білім-Білим, Людмила-Людміла, Наталія-Наталя, Сидорин-Сидорін та Моісеєвна-Моісеївна.

Ураховуючи все це, виконком підписав договір із комунальним підприємством.

У договорі зазначено, що «Муніципальна гвардія» має протягом 2024 року охороняти такі об’єкти:

  • адміністративну будівлю, кор. №1;
  • адміністративну будівлю, кор. №1;
  • адміністративну будівлю, кор. №1;
  • приймальню громадян, кор. №1;
  • адміністративну будівлю, кор. №2;
  • адміністративну будівлю, кор. №2;
  • прилеглу до адмінбудівлі територію (обхід території);
  • прилеглу до адмінбудівлі територію (обхід території);
  • автостоянку виконкому (внутрішню);
  • адміністративну будівлю, кор. №3 (0-й, 1-й, 2-й, 4-й, 5-й і технічний поверхи);
  • будівлю архівного відділу, прилеглу територію (у т. ч. огорожу);
  • приміщення Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради, 2-й поверх.
Тривалість чергування на кожному з перелічених об’єктів різна, може бути як цілодобовою, так і виключно в нічні зміни. Також різною є кількість охоронців. За цим договором вартість однієї людино-години надання послуги з охорони — 171,18 грн. Усього вказано, що КП має надати 161 735 годин послуг з охорони.






Як “Муніципальна гвардія” перемогла у 8 конкурентів

Ми переглянули закупівлі охоронних послуг Криворізьким міськвиконкомом із 2017 року й проаналізували, як вони змінювались, хто намагався зайти на цей ринок та чому щороку вигравав один і той самий учасник — комунальне підприємство «Криворізька муніципальна гвардія».

31 січня 2017 року виконком підписав договір із комунальним підприємством на послуги з охорони протягом лютого — грудня 2017 року.

На цей тендер претендували три учасники: ТОВ «Інтерлок-Кривий Ріг», КП «Криворізька муніципальна гвардія» та Криворізький міський відділ Управління поліції охорони в Дніпропетровській області. Останнього учасника не допустили до аукціону, тож за перемогу боролись дві фірми, але перемогло комунальне підприємство з більш економічно вигідною пропозицією.

Виконком підписав із комунальним підприємством договір на суму 7 589 844,08 грн. За ці гроші «Муніципальна гвардія» мала охороняти такі ж об’єкти, як і у 2024 році, окрім приміщення Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради, 2-й поверх.

За цим договором вартість однієї людино-години становила 52,39 грн. Усього на рік КП мало охороняти приміщення протягом 144 872 годин.


За цим договором було підписано кілька додаткових угод. За кінцевою угодою вартість договору сягнула 8 289 355,36 грн. У додатках є інформація, що загальна кількість годин збільшилась до 158 224.


31 січня 2018 року виконком підписав договір із «Муніципальною гвардією» на охоронні послуги протягом лютого — грудня 2018 року.

Крім комунального підприємства, за цей тендер боролося ТОВ «Охоронне агентство “Барс”» із пропозицією у 8 664 913,94 грн. «Муніципальна гвардія», запропонувавши на 1 448,74 грн менше, виграла тендер. Саме з нею виконком підписав договір на 8 663 456,2 грн.

На цю суму комунальне підприємство мало охороняти ті самі об’єкти, що і в попередньому році. Кількість годин під охороною — 144 874. Вартість людино-години зросла до 59,80 грн.


Кілька разів у договір вносили зміни. За додатковими угодами загальна вартість договору становила 9 466 100,8 грн. Кількість охоронних годин збільшилась до 158 296.


30 січня 2019 року виконком підписав договір із КП «Криворізька муніципальна гвардія» на послуги з охорони.

Участь у тендері взяли дві фірми: КП «Криворізька муніципальна гвардія» та Криворізький міський відділ Управління поліції охорони в Дніпропетровській області. Комунальне підприємство запропонувало виконати послуги на 4 204,22 грн дешевше, тому з ним підписали договір на суму 10 286 196 грн.

У порівнянні з попереднім роком вартість людино-години зросла до 71 грн.


Після підписання додаткових угод у кінцевому варіанті вартість договору становила 11 239 300 грн. У додатку вказано, що в січні 2020 року комунальне підприємство надавало 13 424 години охоронних послуг.


31 січня 2020 року виконком підписав договір із КП «Криворізька муніципальна гвардія» на охоронні послуги в лютому — грудні 2020 року.

Участь у тендері брало також ТОВ «КР1» із пропозицією 11 612 636,75 грн. Оскільки комунальне підприємство запропонувало економічно вигіднішу пропозицію, то з ним підписали договір на 11 565 043,08 грн.

На цю суму комунальне підприємство мало охороняти 11 об’єктів, як і в попередні роки. Загальна кількість охоронних годин — 145 326. Зросла в порівнянні з попереднім роком вартість людино-години — до 79,58 грн.


Після внесення змін у договір та укладання додаткових угод вартість договору сягнула 13 253 094,04 грн.

19 лютого 2021 року виконком підписав договір із КП «Криворізька муніципальна гвардія» на охоронні послуги.

На участь у тендері документи подали три фірми: ТОВ «Фокс сек’юріті», КП «Криворізька муніципальна гвардія» та ТОВ «Альфа СБ». Документи останнього учасника відхилили, тому до участі в аукціоні допустили тільки перші дві фірми.

Після розгляду цінових пропозицій обох учасників перемогу віддали комунальному підприємству, яке запропонувало вигідніші ціни.

Договір підписали на 15 100 300 грн. На цю суму комунальне підприємство мало надавати охоронні послуги протягом лютого — грудня 2021 року. За договором вартість однієї людино-години становила 104,14 грн.


Після укладання додаткової угоди вартість договору зменшилась до 14 275 927,76 грн.


30 грудня 2021 року виконком уклав договір із КП «Криворізька муніципальна гвардія» на охоронні послуги протягом січня — грудня 2022 року.

Документи на тендер подали три фірми: «Муніципальна гвардія», ТОВ «Фокс сек’юріті» та ПП «Система нагляду “Грізлі”». Документи останнього підприємства відхилили і до аукціону допустили тільки двох учасників. Оскільки комунальне підприємство пообіцяло виконати послуги на 1 667,65 грн дешевше, то саме з ним і підписали договір на суму 19 529 33,99 грн.

У документі порівняно з попередніми роками побільшало об’єктів, які має охороняти комунальне підприємство, — додалося приміщення Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради, 2-й поверх.

Знову ж таки бачимо, що виросла вартість людино-години, яка становила вже 121,79 грн. Зросла кількість годин надання охоронних послуг — до 160 352,5.


29 грудня 2022 року виконком підписав договір із КП «Муніципальна гвардія» на надання послуг з охорони протягом 2023 року.

Участь у тендері, крім комунального підприємства, брало ТОВ «Агенція безпеки “Центр-97”», яке запропонувало значно вигіднішу суму — 17 122 375,70 грн. Цю пропозицію виконком відхилив через виявлені невідповідності в інформації та/або документах, які подав учасник. Указано, що учасник торгів не виправив невідповідностей у довідці про наявність обладнання й матеріально-технічної бази, транспорту, спецодягу тощо.

Учасник надав фото персоналу в одязі та транспорті реагування з логотипом іншого ТОВ — «Агенції безпеки “Центр”». Також виникли зауваження щодо персоналу: оформлення трудового договору, відсутності необхідних кольорових копій документів. Ураховуючи все це, виконком підписав договір із КП «Криворізька муніципальна гвардія» на суму 24 458 056,66 грн.

У додатку є перелік об’єктів, які необхідно охороняти за бюджетні кошти, і він збігається з переліком на 2024 рік. Зазначимо, що вартість людино-години в минулому році була нижчою — 152,38 грн. Кількість годин надання послуг теж була меншою — 160 507 годин.





Переглянувши закупівлі виконкомом послуг з охорони, бачимо щорічне зростання вартості людино-години. Кількість об’єктів, які мали охороняти, залишалася незмінною до 2022 року, коли в договір додали приміщення Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради, 2-й поверх.

За інформацією на аналітичній платформі YouControl комунальне підприємство виграє тендери від районних виконкомів, Департаменту розвитку інфраструктури міста, КП «ТРК “Рудана”», Школи мистецтв №2, ПК «Карачуни», Школи мистецтв №1, Міської дитячої бібліотеки №1 та інших установ.

За що згадувалось КП у судових справах

Комунальне підприємство має значну судову практику. Наприклад, серед цивільних судових справ (усього 30 документів) більшість стосувалася стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільнені, поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Так, у жовтні 2018 року суддя Дзержинського районного суду виніс рішення в справі колишнього директора комунального підприємства до Криворізької міськради в особі міського голови. Позивач був призначений директором підприємства у 2011 році, а у 2014 році звільнений у зв’язку з призовом до лав ЗСУ. Позивач вважав своє звільнення незаконним.

Суд визнав незаконним розпорядження міського голови про звільнення директора КП та скасував його. Оскільки суд дійшов висновку, що відповідач порушив трудові права позивача на своєчасну оплату праці, він постановив стягнути з комунального підприємства «Криворізька муніципальна гвардія» на користь позивача середній заробіток за період із 18.09.2014 по 23.04.2018 включно в сумі 395 950,94 грн. (с1)

Серед кримінальних судових справ (усього 13 документів) більшість стосувалась розгляду справи від 29.05.2019. У клопотанні слідчого по цій справі вказано: «досудовим розслідуванням встановлено,що посадові особи Департаменту розвитку інфраструктури міста виконкому Криворізької міської ради, вступивши в злочинну змову з посадовими особами КП “Муніципальна гвардія”, здійснюють розкрадання бюджетних коштів, виділених на охорону об’єктів м. Кривого Рогу».

Слідчий суддя постановив задовольнити клопотання слідчого продовжити строк досудового розслідування в кримінальному провадженні до 6 (шести) місяців, тобто до 29 травня 2023 року. Більше по цій справі жодних рішень немає ані на платформі YouControl, ані в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Крім того, у суді розглядається справа про перешкоджання діяльності журналістів співробітниками «Муніципальної гвардії». Мова йде про те, як у квітні 2020 року «муніципали» силоміць вигнали головну редакторку та оператора сайту «Перший Криворізький» із внутрішнього двору міськвиконкому, де проходила в той час сесія. Зазначимо, що за цим спостерігали поліціянти і ніяк не відреагували.

На судовому засіданні 24 квітня 2023 року було визначено, що один з обвинувачених проходить військову службу, а тому провадження було зупинено до кінця проходження ним військової служби, про що було винесено ухвалу. Захищає Батьківщину наразі й наш колишній оператор. Тому, поки представники обох сторін у лавах Сил оборони України, провадження призупинено.

Нагадаємо, що у 2017 році криворіжці пропонували ліквідувати «Муніципальну гвардію» і подавали відповідні петиції.

Конфліктні ситуації між представниками КП та активістами, журналістами і депутатами в дні проходження сесій міськради відбувались постійно, адже «муніципали» не пропускали їх на засідання. Наприклад, 25 липня 2018 року на пленарне засідання сесії Криворізької міської ради не пустили депутатів від «Сили Людей» Сергія Мариничева, Євгена Каріса і Костянтина Чухна. Депутати написали відповідні заяви в поліцію.

Співробітник «Муніципальної гвардії» тоді заявив депутатам, що їх не допускають на сесію, оскільки їхніх прізвищ не було в узгоджених напередодні списках згідно з регламентом міськради.

Також нагадаємо про те, як 26 липня 2017 року мами полонених і загиблих в АТО бійців не могли потрапити до сесійної зали, адже їм перешкоджали співробітники «Муніципальної гвардії». Мама повернутого з полону бійця батальйону «Кривбас» Алла Макух заявила, що співробітники «Муніципальної гвардії» не пропускали в сесійну залу мам, хоча списки були подані заздалегідь.

За словами пані Алли, охоронці дозволяли собі не тільки перешкоджати жінкам, але навіть розпускати руки. У серпні на сторінці батальйону з’явилась інформація про те, що рідні загиблих і полонених Героїв звернулись до прокуратури через недопуск на сесію міськради.

Незважаючи на всі ці конфліктні ситуації, комунальне підприємство продовжує бути єдиним переможцем у тендерах на охорону об’єктів виконкому протягом багатьох років, отримуючи за це щороку більшу суму з бюджету міста.


Посилання скопійовано в буфер обміну