З початку повномасштабного вторгнення РФ здійснила 465 атак хімічною зброєю

З початку повномасштабного вторгнення РФ здійснила 465 атак хімічною зброєю

Фото: Перший Криворізький

Майже за два роки країна-агресор 465 разів обстріляла населені пункти України хімічно небезпечними боєприпасами. Про це повідомило Командування Сил підтримки Збройних сил України.

Також відомо, що лише за грудень 2023 року — 81 випадок. У Командуванні Сил підтримки ЗСУ повідомляють, що динаміка застосування таких боєприпасів зростає. Так, всього за один день 19 грудня росія здійснила 8 атак із використанням хімічних речовин.

Найчастіше ворог використовує гранати, такі як К-51, РГР та ручна газова граната Дрофа-ПМ, які скидає з безпілотників. Проте застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії. А також здійснюються артилерійські обстріли із вмістом хімічно небезпечних речовин.


14 грудня 2023 було зафіксовано застосування нового типу спеціальних газових гранат РГ-ВО з вмістом невідомої хімічної речовини. Але 28 випадків застосування небезпечних хімічних речовин були вже задокументовані й направлені для проведення слідчих дій у рамках кримінального провадження групами радіаційної, хімічної, біологічної розвідки зі складу військових частин Командування Сил підтримки спільно зі Служба безпеки України.

Що треба зробити для найшвидшого очищення земель України внаслідок війни РФ


Посилання скопійовано в буфер обміну