Знищення літаків F-16, які ще не прибули в Україну: черговий фейк РФ

Знищення літаків F-16, які ще не прибули в Україну: черговий фейк РФ

Фото: Перший Криворізький

25 грудня в російських Telegram-каналах почали розповсюджувати дезінформацію щодо збиття одразу кількох українських винищувачів в Одесі.

За даними росЗМІ, росіяни атакували шість винищувачів. В іншій версії йшлося про «знищення» п'ятьох F-16 та ЗРК Patriot.

В цей же день представник Повітряних Сил України, полковник Юрій Ігнат, спростував інформацію російських пропагандистів, що неправдиво стверджували про знищені в Україні винищувачі F-16.






Він відзначив, що такі літаки від міжнародних партнерів ще не надійшли до України. Зараз Україна готує інфраструктуру і фахівців, які керуватимуть цими винищувачами. Цю інформацію він повідомив у національному телемарафоні «Єдині новини».




За даними Юрія Ігната, люди хочуть вірити в те, що винищувачі F-16 в Україні.

«Ну, ворог повірив і ворог їх «знищує», — сказав він.





Російські фантазії щодо знищення української техніки


Міністерство оборони Росії регулярно звітує про надзвичайні показники знищеної української зброї. У останньому зведенні Міноборони РФ вони повідомили, що вже знищили 558 українських літаків, 261 вертоліт, 10080 безпілотних літальних апаратів, 442 зенітних ракетних комплексів та багато іншого.

Водночас за даними Global Firepower, станом на 2023 рік кількість літаків, які перебувають у розпорядженні української армії налічувала 312 літаків, а вертольотів налічувалось 113.

Global Firepower – це рейтинг загальної військової потужності кожної країни у світі. Цей рейтинг складений американським блогером Денієлом Пучеком. Для розрахунку показників кожної країни Пучек використовує конкретну формулу, зміст та деталі якої не розголошуються.

Як росіянам вдалось знищити 558 літаків з 312 наявних відомо лише роспропаганді.




Навіщо росіянам робити “вкиди” в український медіапростір


Інформація про те, що Збройні сили РФ знищили українські винищувачі в Одесі не відповідає дійсності. Цю інформацію можуть поширювати пропагандисти, щоб посіяти паніку і відчай серед громадян і громадянок України.

Українці мають бути обережними та в жодному разі не поширювати та не репостити такі «вкиди».

Варто довіряти тільки перевіреним джерелам, адже росіяни вже звикли сіяти ворожнечу та розганяти «зраду».

Більше спростувань фейків у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією» читайте на сайті «Першого Криворізького».

Посилання скопійовано в буфер обміну