Оновлено

Взяття Мар`їнки: що не так з кремлівськими фейками

Взяття Мар`їнки: що не так з кремлівськими фейками

Фото: Перший Криворізький

25 грудня російські ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу повідомив президенту Росії Володимиру Путіну про взяття під контроль міста Мар'їнка в Донецькій області.

Згодом росЗМІ, посилаючись також на Шойгу, додали, що звільнення Мар'їнки дозволяє ефективніше захищати Донецьк від обстрілів ЗСУ, які РФ постійно вигадує.

Ввечері цього ж дня речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун спростував інформацію пропагандистів про нібито «взяття» Мар’їнки.

«Бої за Мар’їнку тривають. Наразі наші військовослужбовці знаходяться в адміністративних кордонах Мар’їнки. Місто вщент знищено. Але говорити про повне захоплення Мар’їнки некоректно», — заявив Олександр Штупун в ефірі телемарафону.



Штупун спростував інформацію про захоплення Мар'їнки


Чергове «взяття» Мар’їнки


Перед початком повномасштабного вторгнення в Мар'янці проживало близько 10 000 осіб. Бойові дії за контроль над цим містом тривають з 2014 року. Після 24 лютого 2022 року атаки на місто з боку російських окупантів значно зросли.
У Мар'їнці не залишилося жодної вцілілої будівлі.

Збройні сили України вже не вперше спростовують роспропаганду про «взяття» Мар’їнки. Схожа ситуація сталася три тижні тому.



Російська пропаганда про захоплення Мар'їнки



3 грудня пропагандисти знову почали розповсюджувати інформацію про те, що окупанти змогли захопити Мар'їнку. Однак згодом з’ясувалося, що це неправда.




Російська пропаганда




«Противник завжди брехав і фантазував. І в цьому випадку він також бреше. Там тривають бої. Як у районі Мар'їнки, так і в районі Новомихайлівки», — сказав Олександр Штупун в ефірі телемарафону.

Крім цього, 13 грудня 2023 року командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський писав, що Росія продовжує розповсюджувати дезінформацію та провокувати заявами про нібито повне захоплення Мар'їнки. А також запевнив, що оборона цього населеного пункту триває.



Тарнавський спростував інформацію про захоплення Мар'їнки



Кому вигідні фейки Росії


Представники РФ систематично заявляють, що знищують іноземну зброю, яка потрапляє до України. Такі «вкиди» можуть служити цілям російської пропаганди, оскільки ворог бажає посіяти паніку серед українців та демотивувати певною мірою українських воїнів.

Така інформація трапляється у соцмережах та новинних каналах ворога.

Більше спростувань фейків у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією» читайте на сайті “Першого Криворізького”.

Сьогодні, 26 грудня, Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний в ефірі телемарафону сказав, що Мар'їнки, що на Донеччині, більше немає.

На запитання журналістів щодо заяви росіян про повне захоплення міста, Залужний відповів, що українські війська відійшли: у деяких місцях окопалися на околицях Мар'їнки, а в інших — трохи далі.


Посилання скопійовано в буфер обміну