Прості рецепти смачних страв для новорічного столу

Прості рецепти смачних страв для новорічного столу

Фото: Перший Криворізький

Пошуком незвичайних рецептів смачних страв на новорічний стіл кожного року хвилює багатьох криворіжців, які навіть не люблять готувати у повсякденному житті. Тому редакція «Першого Криворізького» підготувала для читачів прості у приготуванні рецепти.

Сьогодні у багатьох українців зовсім не новорічний настрій, але рекомендуємо все ж таки спробувати налаштуватися на святкову хвилю та разом з нами приготувати смачненьке.

Фарширована курка зі скоринкою


Багатьом українцям, коли думають, що приготувати на Новий рік, Різдво, день народження чи будь-яке інше свято, фарширована курка завжди спадає на думку однією з перших.

Інгредієнти


1 курка
150 грамів пшениці
450 мілілітрів води

Суміш для узвару:

100 грамів кураги
100 грамів родзинок
20 грамів меду
20 грамів гірчиці
сіль та перець до смаку




Покроковий рецепт


1 крок


Викладіть у каструлю пшеницю, залийте водою та додайте суміш для узвару, дрібку солі. Після закипання зменште вогонь до маленького та варіть протягом 30 хвилин.

2 крок


Помийте курку зовні та зсередини, обсушіть паперовим рушником. Змастіть сіллю та перцем з усіх боків.

3 крок


Готову пшеницю змішайте у мисці зі курагою та родзинками. Розігрійте духовку до 180 градусів.

4 крок


Нафаршируйте курку пшеницею з курагою і родзинками, зашийте кулінарною ниткою.

5 крок


Викладіть курку на деко чи у форму та поставте запікатися на 1 годину 20 хвилин у температурі 180 градусів. За 20 хвилин до кінця випікання змішайте у мисочці 20 грамів меду та 20 грамів гірчиці та змастіть курку кулінарним пензликом з усіх боків. Поверніть в духовку ще на 20 хвилин.

Картопляний гратен Дофінуа


Інгредієнти


800 грамів картоплі
200-300 мілілітрів вершків (20-33 % жирності)
2 штуки лаврового листа
1 дрібка мускатного гороху (мелений)
2 зубчики часнику
100 грамів пармезану (або грюєр)
на (свій) смак вершкове масло
Сіль та перець



Покроковий рецепт


1 крок


Духовку розігрійте до 180 градусів. Картоплю почистьте, помийте і наріжте тонкими скибочками ножем або за допомогою мандалини.

2 крок


Нарізану картоплю викладіть до широкої каструлю або сотейнику, залийте вершками (потрібно, щоб вони повністю покрили картоплю), додайте сіль, перець, розчавлені 2 зубчики часнику, дрібку мускатного горіха і лавровий лист. Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть 5-7 хвилин. Якщо вершки сильно загуснуть, ви можете додати трохи молока.

3 крок


Лавровий лист та часник видаліть. Перекладіть половину картоплі з вершками в форму для запікання і посипте зверху половиною тертого пармезану, потім викладіть другу половину картоплі, шматочок вершкового масла і знову посипте сиром, що залишився. Запікайте в духовці протягом 30 хвилин.

Салат з курячою печінкою у вишневому соусі


Щоб салат вийшов ідеальним, важливо правильно підготувати й приготувати печінку. А щоб печінка була ніжною, трохи рожевою всередині Евген Клопотенко спочатку радить пересмажити. Тому готувати треба зовсім недовго, достатньо лише кількох хвилин з кожного боку на добре розігрітій пательні.

Інгредієнти


400 грамів курячої печінки
200 грамів міксу салатів
1 кисло-солодке яблуко
100 грамів замороженої вишні
2 столових ложки бальзамічного оцту
сіль, перець до смаку
соняшникова олія (для смаження)




Покроковий рецепт

1 крок


Зачистить від жиру та плівок печінку. Посоліть і поперчіть до смаку.

2 крок


Розігрійте пательню з невеликою кількістю соняшникової олії та викладіть печінку. Обсмажуйте до готовності, перемішуючи лопаткою, це приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку.

3 крок


Попередньо розморозьте вишню та викладіть в невелику каструльку. Додайте 2 столових ложки бальзамічного оцту, доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Потім перебийте вишню занурювальним блендером, щоб вийшов густий соус.

4 крок


На тарілку викладіть 200 грамів міксу салатів, смажену курячу печінку і яблуко, порізане тонкими часточками. Полийте вишневим соусом, за бажанням ще трохи посоліть і поперчіть.

Салат Цезар за 20 хвилин


Інгредієнти


Для салату:

150 грамів курячого філе
150 грамів міксу салатного листя
80 грамів томатів чері або 2 томати
2 шматки білого хліба
20 грамів сиру пармезан
1-2 дрібки паприки
сіль до смаку

Для соусу:

100 грамів сметани 20% жирності
5-6 консервованих анчоусів
1 зубчик часнику (за бажанням)
20 грамів петрушки
сіль та перець до смаку


Покроковий рецепт


1 крок

Розігрійте духовку до 180 градусів. Візьміть 150 грамів курячого філе, помийте, зачистьте від жиру та плівок і поріжте брусочками завтовшки не більше 5 міліметрів.

2 крок

Деко застеліть пергаментним папером і викладіть на нього шматочки курячого філе. Посоліть до смаку, додайте 1-2 дрібки паприки. За бажанням використовуйте копчену паприку. Поставте куряче філе запікатися на 10 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.

3 крок

Візьміть 2 шматочки білого хліба, зріжте білі скоринки та наріжте великими кубиками. Поставте в духовку на 5 хвилин одночасно з курячим філе.

4 крок

Готові шматочки курки дістаньте з духовки та дайте їм охолонути до кімнатної температури.

5 крок

Для заправки салату візьміть 20 грамів петрушки, помийте, обірвіть листочки та дрібно порубайте. До петрушки додайте 5-6 дрібно нарізаних анчоусів, але спробуйте їх. Якщо дуже солоні, то зменште кількість до 4-5 штук.

6 крок

Додайте 100 грамів сметани та добре перемішайте віничком до отримання однорідної консистенції. Додайте сіль та перець до смаку. За бажанням додайте до соусу 1 зубчик часнику.

7 крок

У глибоку тарілку викладіть 150 грамів листя салату. Використовуйте або мікс салатів, або ромен та айсберг. Додайте шматочки курки, яка вже остигла.

8 крок

Томати чері помийте та розріжте на дві частини.

9 крок

Додайте сухарі та порізані томати. Заправте салат соусом і добре перемішайте. За бажанням можете посипати відразу тертим сиром пармезан або зробити це порційно в кожну тарілку.

Ось такі прості рецепти смачних страв пропонуємо вам приготувати та пригостити ваших гостей у Новий Рік. Редакція «Першого Криворізького» бажає читачам спокійних свят та мирного неба у 2024 році!


Посилання скопійовано в буфер обміну