Які зміни чекають на криворіжців з 1 січня

Які зміни чекають на криворіжців з 1 січня

Фото: Перший Криворізький

Редакція «Першого Криворізького» підготувала матеріал про зміни, які чекають на криворіжців з 1 січня.

Підвищення мінімальної заробітної плати

Уряд схвалив підвищення мінімальної заробітної плати з 2024 року. Відповідні зміни закладено в проекті державного бюджету на наступний рік. Так, з 1 січня 2024 року мінімальна зарплата становитиме 7 100,0 гривень, а з 1 квітня – 8 000,0 гривень. Мінімальна база нарахування ЄСВ з 1 січня складатиме 1 562 гривень, а з 1 квітня – 1 760 гривень.

Максимальна база нарахування ЄСВ дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати. Тому максимальна сума ЄСВ з 1 січня 2024 року складатиме 23 430 грн (7 100 х 15 х 22%), а з 1 квітня – 26 400 гривень (8 000 х 15 х 22%).

По-друге, це підвищення страхового стажу для виходу на пенсію. У 2024 році для виходу на пенсію необхідно буде мати щонайменше 31 рік страхового стажу. Право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають особи за наявності страхового стажу:

  • з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року – не менше 31 року.
У разі відсутності вищезазначеного страхового стажу право на призначення пенсії за віком особи мають після досягнення віку 63 роки за наявності такого страхового стажу:
  • з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року – від 21 до 31 років.
У разі відсутності зазначеного вище страхового стажу (який дає право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 63 роки), пенсія за віком призначається особам після досягнення 65-річного віку за наявності такого страхового стажу:

  • з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року – від 15 до 21 років.
Якщо стажу не вистачає, то його можна докупити або ще допрацювати. На сьогодні за місяць страхового стажу треба платити 2 948 грн, за рік вийде 35 376 гривень.

Соціальні стипендії

Ті українці, які здобувають фахову передвищу та вищу освіту, зможуть отримувати соціальні стипендії вже на початку наступного року.

Мова про тих, хто був в російському полоні або ж іншим чином позбавлений свободи, а також їх дітей.

Роз’яснення стосовно нововведення, яке вступає в дію з 1 січня 2024 року, опублікувало Міністерство соціальної політики. Вони зазначили, що зроблено ряд оптимізацій та спрощень.

Наразі йдеться про:

  • менший перелік документів, який потрібно подати для призначення стипендії,
  • доопрацьовано процедуру нарахування соціальної допомоги для осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю.
Зміни зачепили також соціальні стипендії. Ті українці, які постраждали внаслідок розв’язаної росією війни, були позбавлені свободи, зможуть отримати виплати на підставі виписки зі спеціального реєстру.

Зазначимо, що в Україні він створений та оновлюється. Діти осіб, яких позбавляли росіяни свободи, можуть надавати або копію протоколу про встановлення факту позбавлення особистої свободи, або відповідну виписку.

Водночас для учасників бойових дій з 1 січня 2024 року достатньо буде показати довідку про участь у боях (це якщо поки немає самого посвідчення учасника бойових дій).

Окрема процедура прописана для тих українців, які втратили оригінали паперових документів. У такому разі потрібні будуть або скановані копії, або акти огляду:

  • медично-соціальною комісією (експертною),
  • або висновок медичний для дитини з інвалідністю.
Мінсоцполітики пояснює, що зміни вводять через часті випадки втрати документів під час дії воєнного стану. Тому було вирішено, для збереження можливості оформити виплати, запровадити альтернативу.

Читайте також: Зарплати в Україні: у яких сферах платять найбільше

Встановлювлення POS-терміналів для безготівкових розрахунків

З 1 січня 2024 року набирає чинності нова норма постанови Кабінету міністрів щодо обов'язку роздрібних торгівців встановлювати POS-термінали для безготівкових розрахунків.

Про це йдеться у постанові уряду від 29 липня 2022 року № 894.

Згідно з документом, POS-термінали будуть обов’язковими для торговців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тисяч осіб.

Безготівковий розрахунок повинен бути забезпечений за продані товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно.

За порушення вимог передбачено адміністративну відповідальність: штраф для ФОПа чи посадовця підприємства від 1700 до 3400 гривень, а у разі повторного порушення протягом року — від 8500 до 17000 гривень.

Нагадаємо, у липні 2022 року Кабінет міністрів встановив строки, до настання яких торговці повинні забезпечити безготівкові розрахунки за продані ними товари (надані послуги). До 2026 року POS-термінали будуть зобов'язані встановити всі торгівці, включаючи продавців на ринках.

Згідно з постановою, торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно:

  • з 1 січня 2023 року — торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб;
  • з 1 січня 2024 року — торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб;
  • з 1 січня 2025 року — торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб;
  • з 1 січня 2026 року — торговці — фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноруч вирощеної або відгодованої продукції.
Водночас вимоги не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького

Посилання скопійовано в буфер обміну