Актуальне

Гончарна терапія: Як військовий з Кривого Рогу збирав кошти на фронт

Гончарна терапія: Як військовий з Кривого Рогу збирав кошти на фронт

Фото: Перший Криворізький

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну зламало план розвитку гончарної майстерні в Кривому Розі. Криворіжець Сашко Гончар об’єднав близько десяти майстрів в Україні, частину роботи вони виконували дистанційно, а вже завершували в нього в майстерні — виготовляли гончарні вироби, художні панно та зброю.

Коли почалась повномасштабна агресія РФ проти України, Сашко завіз картоплю своїй дочці та добровольцем пішов захищати батьківщину.

«Гранату, чотири магазини і автомат я взяв 27 лютого, ще навіть не прийнявши присягу і не перевдягнувшись у форму, бо тоді була складна ситуація біля Вознесенського. А вже 1 березня 2022 року був наказом мобілізований», — розповідає криворіжець.


Нині він захищає Україну на півдні нашої держави.
Дядя Саша, як його називають побратими, завжди готовий розрадити товаришів по службі розповідями про гончарство.

«Війна — це тяжка праця. Коли хтось хандрить, я йому кажу: “Давай я тобі розповім зараз про щось гарне”. Нам потрібні ці емоції, і я хочу цими емоціями підтримати людей. Що все буде добре і ми переможемо», — каже Сашко.


Коли стало відомо, що у військовослужбовця буде коротка відпустка, його подруга та учениця Тетяна Кульчицька запропонувала Сашкові влаштувати майстер-класи з гончарства, щоб зібрати кошти на доставку автівки для підрозділу Сашка, і чоловік погодився.


«У нас є великі складнощі з автотранспортом. Друзі з Литви нададуть нам автомобіль, але його потрібно пригнати. Ці кошти потрібні, щоб пригнати автомобіль, обслужити його, і нехай працює», — каже Сашко.

Окрім того, що ці майстер-класи благодійні, вони важливі для дітей і їхніх батьків, щоб трохи відволіктись від жаху війни.

«Творчість — це як наче такий острівок безпеки, особливо дітям, яким дуже важко зараз у розумінні всього, що навколо відбувається. Саме у творчості вони відволікаються і починають навчатися чогось нового, адже діти — це ж наше майбутнє, і нам потрібно все ж таки, незважаючи ні на що, працювати з ними», — каже Тетяна Кульчицька.
Приміщення для проведення майстер-класів надав культурно-громадський центр ШELTER+.

«Коли є змога об’єднати творчість, мистецтво з допомогою військовим — це просто ідеальна комбінація для культурно-громадського центру ШELTER+. І ми з радістю відгукнулися допомогти — надати приміщення, є якесь обладнання і таке інше. Тому це дуже важливо, коли ми можемо одночасно і культурно-мистецьку подію робити, і допомогу військовим, збираючи гроші для військових, задіявши військових», — говорить Роман Морозов, співзасновник КГЦ ШELTER+.


На майстер-клас прийшла 36-річна працівниця «Укрзалізниці» Олена зі своєю дочкою. Жінка давно цікавилась гончарством, але майстерні розташовані в іншому кінці міста, куди не завжди зручно діставатись.



«ШELTER+ поруч із нами, до того ж це допомога ЗСУ. А ще хочеться поринути в атмосферу творчості, поспілкуватися з дітьми, з творчими людьми і надихнутися на позитив, настрій спіймати, якого нам зараз перед Новим роком дуже-дуже всім хочеться», — каже Олена.
Творчість допомагає відчути смак життя через народження нової картини, виробу або витвору, вважає психологиня Інна Рожкова. Такі майстер-класи звільняють від негативних переживань та відчуттів, викликаних стресами, допомагають розслабитись і «включити» процес саморегуляції організму, тобто таку «програму» на відновлення, яка закладена в нашій психіці, додає психологиня.

Фото надані Тетяною Кульчицькою

За два дні майстер-класів вдалося зібрати 15 750 гривень. Усі кошти підуть на допомогу військовим, а саме на доставку та обслуговування авта для передової.

Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну