Актуальне

Криворізькі депутати проголосували за проєкт бюджету на 2024 рік

Криворізькі депутати проголосували за проєкт бюджету на 2024 рік

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні, 8 грудня, депутати Криворізької міської ради проголосували за проєкт бюджету міста на 2024 рік.

Про це повідомляє Управління преси та внутрішньої політики виконкому Криворізької міськради.

Зазначається, що з загальної суми видатків майже 80% — це видатки соціального характеру та видатки, пов’язані з воєнним станом.

Крім цього, у пріоритеті — програми соціального захисту родин військовослужбовців та найменш захищених категорій криворіжців, медицина, освіта. Також збережені всі види й розміри допомог та пільг населенню, в тому числі проїзд у комунальному транспорті також залишиться безкоштовним.

«Це — другий бюджет міста, який прийнято в умовах воєнного стану. Він буде більш складний за попередній, враховуючи той факт, що у місцевих бюджетів до державного бюджету забрали податок (ПДФО) з військових та поліцейських. Річний показник таких втрат для міста складає майже 1,6 мільярда гривень — значна частина з цих коштів це не були додаткові надходження, це був "компенсатор" ПДФО десятків тисяч криворіжців, які раніше платили його до бюджету міста, і яких зараз призвали до армії», — йдеться в повідомленні.

Загальна сума видатків — 9,2 мільярда гривень, 7 мільярдів гривень.




На допомогу військовослужбовцям, Силам оборони та для своєчасного реагування на виклики воєнного стану передбачено 1 мільярд 018,4 мільйона гривень. Сюди входять: медикаменти та харчування для військовослужбовців, усунення аварійності будівель у житловому фонді та інші витрати.

В тому числі в базовому бюджеті передбачено 400 мільйона гривень на централізовані закупівлі для військових та ще 192,8 мільйона гривень — в резервному фонді на ці цілі.

Зокрема, 84,3 мільйона гривень з міського бюджету передбачається на пряму соціальну підтримку (грошові виплати) військовослужбовців та сімей загиблих Захисників і Захисниць України, учасників бойових дій.




71 мільйон гривень передбачається на виплати матеріальної допомоги мешканцям міста на лікування та у зв’язку зі скрутним становищем та проведення інших заходів.

52,1 мільйона гривень — на соціальну підтримку громадян з інвалідністю.

9,5 мільйона гривень — передбачено для продовження одноразових виплат дітям з багатодітних сімей; батькам, що беруть на виховання дітей та проведення інших заходів для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків.

94,2 мільйона гривень — це видатки на утримання будинків милосердя, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, кризового центру для жінок та центру соціальних служб.

У пріоритеті залишаються галузі освіта та медицина. На утримання освіти — а це 344 школи, дитячих садочків та інших освітніх закладів — враховано 3,4 мільярда гривень (з яких 3,2 мільярда або 94% займають соціальні видатки, переважно зарплати.

Інше — це протипожежні заходи, усунення аварійних ситуацій у закладах освіти, забезпечення роботи генераторів та засобів супутникового зв'язку у Пунктах незламності, охорона закладів тощо).

По галузі охорони здоров'я планується спрямувати 537,6 мільйона гривень, 231,8 мільйона гривень з них — на оплату енергоносіїв і комунальних послуг в установах охорони здоров'я міста.

«Заробітну плату медпрацівникам згідно закону має виплачувати НСЗУ. При цьому зберігаються всі заходи міських програм «Здоров’я Нації» та «СТОП-інфаркт», забезпечення медикаментами пільгової категорії населення, в тому числі для дітей з онкологічними захворюваннями, хворих на цукровий діабет, придбання вакцин та інші види допомоги», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у прийнятому бюджеті на 30 відсотків скорочено бюджет розвитку міста, немає великих проектів, капітального будівництва доріг та іншого — лише необхідна підтримка інфраструктури та комунальних підприємств для забезпечення життєдіяльності міста.

В цілому, видатки на утримання бюджетних установ (4 807,2 мільйона гривень) та соціальний захист мешканців (488,1 мільйона гривень) заплановані у сумі 5,3 мільярда гривень. У цих показниках 4,7 мільярда гривень або (майже 90%) займають соціальні видатки.

Це — зарплата працівників бюджетних установ (3 414,3 мільйона гривень), розрахунки за енергоносії і комунальні послуги (711,3 мільйона гривень), придбання медикаментів та продуктів харчування (108,4 мільйона гривень), різні види допомоги та пільг населенню (488,1 мільйона гривень). Їх обсяг проти поточного року зростає на 528 мільйона гривень відповідно до державних соціальних стандартів та індексу споживчих цін, в тому числі лише на виплату зарплати працівникам бюджетних установ на 466 мільйона гривень.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну