Сіль для «Криворіжтеплоцентралі» за 4,2 мільйона гривень — навіщо і в кого купили

Сіль для «Криворіжтеплоцентралі» за 4,2 мільйона гривень — навіщо і в кого купили

Фото: Перший Криворізький

У Кривому Розі АТ «Криворізька теплоцентраль» придбало технічну кам’яну сіль на суму майже 4,2 мільйона гривень без використання електронної системи. Цю спеціальну сіль додають у воду – це потрібно, щоб не псувалось технологічне обладнання на котельнях підприємства.

Про закупівлю повідомляє «Перший Криворізький», посилаючись на сайт держзакупівель Prozorro.

У понеділок, 4 грудня, акціонерне товариство опублікувало інформацію про закупівлю 600 тонн кам’яної солі в ТОВ «ТМ Український продукт» на суму 4 199 997 гривень 60 копійок.

В обґрунтуванні закупівлі без використання електронної системи тимчасовий виконувач повноважень голови правління АТ «Криворізька теплоцентраль» Михайло Фатьянов указав, що сіль, договір на закупівлю якої підписали в жовтні з ТОВ «Наноекспо+», не змогли поставити замовнику. У документі зазначено, що привезена сіль у шести машинах із восьми не відповідала вимогам ДСТУ 4246:2003 та була неналежної якості.

У протоколах лабораторних досліджень указано, що при розчиненні проб закуплених зразків солі утворювався каламутний розчин темного кольору зі значною кількістю нерозчинного осаду, який буде ускладнювати процес пом’якшення води на водопідготовчих установках.






Таким чином, АТ «Теплоцентраль» прийняло від постачальника товар, який був у двох автомобілях, у кількості 51,28 тонни.

В обґрунтуванні закупівлі зазначається, що відсутність солі, яку станом на 28 листопада постачальник так і не зміг поставити теплоцентралівцям, призводить до зриву опалювального сезону та псує технологічне обладнання на котельнях.

Крім того, ТОВ «Наноекспо+» не змогло виконати і наступну заявку «Криворіжтеплоцентралі» за тим самим договором від 1 листопада 2023 року на постачання солі. Акціонерне товариство отримало лист від постачальника, де вказано, що судно Raptor, на якому перебував товар для АТ «КТЦ», вийшло з порту Александрія та мало прибути 28 листопада до порту Чорноморськ. Але зв’язок із судном утрачено, ймовірно, судно затопило через негоду та шторм.

Тож постачальник повідомив про форс-мажорні обставини і неможливість виконання умов договору. ТОВ «Наноекспо+» зазначило нову очікувану дату постачання солі — з 8 по 15 грудня.




З урахуванням усіх цих обставин для недопущення зриву опалювального сезону та його сталого проходження «Криворіжтеплоцентралі» необхідно було придбати 600 тонн солі (нагальна потреба згідно із запискою технічного керівника з джерел постачання).



Представники АТ моніторили ціни на сіль на ринку України та виявили, що єдиним постачальником, який готовий терміново надати 200 тонн солі протягом 3–4 днів із загального об’єму 600 тонн на умовах оплати протягом 10 банківських днів, є ТОВ «ТМ Український продукт».

Договір із новим постачальником підписали 1 грудня. Згідно з додатком вартість 600 тонн солі кам’яної технічної для промислового переробляння з ПДВ становить 4 199 997 гривень 60 копійок. Вартість 1 тонни без ПДВ — 5 833 гривні 33 копійки. В умовах договору вказано, що першу партію товару в кількості 200 тонн фірма має поставити протягом 4 днів, а наступні партії — протягом 7 днів.



Зазначимо, що АТ «Криворізька теплоцентраль» підписало 1 листопада договір із ТОВ «Наноекспо+» на суму 12 251 952 гривні для закупівлі 2154 тонн солі кам’яної технічної.

Згідно з додатком вартість 1 тонни без ПДВ — 4 740 гривень, що на 1093,33 гривні дешевше, ніж за договором із ТОВ «ТМ Український продукт».



Наприклад, комунальне підприємство «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради в листопаді підписало договір із ТОВ «Меркуріко» на суму 535 320 гривень на закупівлю 60 тонн кам’яної солі. Ціна за 1 тонну солі становить 8 922 гривні з ПДВ.



КП Кам’янської міської ради «Кам’янська теплопостачальна компанія» в кінці серпня підписало договір із ТОВ «Євразійська торговельна група» на суму 198 000 гривень для закупівлі 30 тонн кам’яної солі.

Вартість 1 тонни солі без ПДВ — 5 500 гривень.




Посилання скопійовано в буфер обміну