Двоє мешканців Дніпропетровщини захворіли на ботулізм після вживання в’яленої риби

Двоє мешканців Дніпропетровщини захворіли на ботулізм після вживання в’яленої риби

Фото: Canva

Протягом останнього місяця в Дніпропетровській області зафіксували два випадки захворювання на ботулізм, пов'язані з вживанням в'яленої риби.

Про це йдеться на сайті Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.

Двоє мешканців Дніпра постраждали і були госпіталізовані у відділенні реанімації та інтенсивної терапії у стані середньої важкості. Обом постраждалим ввели протиботулінічну сироватку.

У одному випадку рибу придбали на стихійному ринку на Привокзальній площі Дніпра, в іншому – походження риби не відоме.

Нагадуємо, що ботулізм – це серйозне харчове отруєння, спричинене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Найчастіше ботулізм виникає від домашнього консервування – м'яса, риби, іноді овочів. Споживання непрожареної риби з прісноводних водойм, зготованої вдома – соленої, в'яленої, сушеної або холодного копчення, часто призводить до ботулізму. Така риба стає небезпечною через:
  • відсутність термічної обробки, і ботулотоксин знищується лише кип'ятінням протягом 10-15 хвилин при температурі +80?C, а спори залишаються живими після кип'ятіння протягом 5 годин;
  • можливе забруднення природними факторами, такими як пісок або річковий мул, що є природними анаеробними середовищами;
  • Clostridium botulinum концентрується у визначених ділянках зараженого продукту, тому з однієї порції можуть їсти всі члени сім'ї, а захворіти лише ті, хто споживає зражену ділянку;
  • сіль відіграє роль тільки у підтримці якості, не знищуючи токсин, тож присутність ботулотоксину не впливає на властивості продукту;
  • умови зберігання та транспортування продуктів можуть бути невідомими споживачеві, що може призвести до ураження.
Для попередження ботулізму важливо дотримуватися чистоти продуктів. Чим краще риба вимита перед солінням і чим чистіше відмита городина перед консервуванням, тим менше ймовірність ураження продукту ботулізмом.
Перед солінням рибу потрібно очистити від нутрощів та добре промити зовнішні та внутрішні поверхні.

Також важливо уникати покупок харчових продуктів у місцях неофіційної торгівлі, у приватних осіб, та на стихійних ринках.

Перші ознаки захворювання:
слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. Часто температура тіла не підвищена, можлива нудота, блювота, проблеми зі стільцем. За декілька годин або 1-2 дні з'являються характерні симптоми порушення нервової системи: проблеми зі зором, двійні у очах, розширення зіниць, опущення повік, проблеми з рухами очних яблук, проблеми з ковтанням. Пізніше можуть виникнути проблеми з диханням та смерть через задуху.
Якщо ви помітили ці ознаки, не намагайтеся самостійно лікуватися, а негайно зверніться до лікарні за допомогою медичних працівників. Лікування ботулізму можливе лише за допомогою протиботулінічної сироватки, яка єдиний ефективний засіб специфічного лікування, і шанси на вилікування без неї дуже малі.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну