Екологічне мистецтво, або крута артініціатива від криворізької мисткині

Екологічне мистецтво, або крута артініціатива від криворізької мисткині

Фото: Перший Криворізький

Криворожанка Ксенія Костянець після початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну почала проводити благодійні майстер-класи зі створення колажів із макулатури, а зібрані кошти передавати на допомогу українським військовим.

Журналісти редакції «Першого Криворізького» поспілкувалися з мисткинею.

Ксенія збирає непотрібні журнали, книжки та газети, перетворюючи їх у сучасні картини в стилі артколаж.

«Я працюю з макулатурою, з нікому не потрібними роздатками на вулиці, з брошурами, й тому це можна зчитати як екологічне мистецтво. Але основний все ж концепт у тому, що я звертаюся до українських митців, до українського слова, до української думки, до народної творчості.

Також мені подобається бачити повністю весь цикл того, що коли людина не знає, як правильно утилізувати якусь книжку чи журнал, вона приносить їх мені або ж використовує їх під час моїх майстер-класів. І знаю, що це сто відсотків матиме кращий варіант, ніж просто винести кудись на сміття. Тому що сортувати сміття набагато складніше», — говорить Ксенія Костянець.



Автор фото: Дар'я Коломоєць

Почалося все зі звичайної листівки


Першу роботу в стилі артколаж Ксенія зробила у вигляді листівки для свого друга, після чого почала збирати макулатуру та створювати вже більші роботи. Мисткиня згадує:

«До мене почали звертатися люди, хтось до мене приїздив, кудись я їздила по різні артефакти. І так потрошку почала обростати матеріалом для своїх робіт. Мені подобалось у першу чергу, що я не купую чогось нового. Так, макулатура — непотріб для когось, а я його переосмислюю, створюючи щось нове. Мені дуже подобається цей концепт».

Окрім артколажів, Ксенія виступає й організовує разом із членами творчої спільноти «Poroda» вечори та зустрічі поезії, де вона читає власні вірші. Саме друзі з творчої спільноти «Poroda» підштовхнули Ксенію почати проводити благодійні майстер-класи для містян, зібрані кошти з яких передавали на допомогу військовим.


«Після початку повномасштабного вторгнення ми єдналися, збиралися, гуртувалися. І не завжди для того, щоб плести сітки, робити коктейлі Молотова, павербанки для військових. Ми збиралися до того, що творчим людям це потрібно. Плюс шляхом мистецтва нам вдавалося зібрати великі донати. Ми проводили концерти, виставки, кінопокази та майстер-класи», — розповідає Ксенія Костянець.

Автор фото: Ксенія Костянець

Завдяки тому, що артколажі не потребують великих знань у техніці виконання, створення їх почало мати попит серед містян. А Ксенія Костянець почала виставляти власні роботи на місцевих виставках.

Раніше редакція «Першого Криворізького» писала, що 30 вересня відбулась вечірка, присвячена відкриттю виставки «Кривий Ріг мистецький», на якій також були колажі Ксенії.

Підґрунтя переробки


Першочергово мисткиня Ксенія Костянець почала робити колажі не з екологічних міркувань переробки паперових відходів, а просто тому, що могла висловити внутрішні переживання через повномасштабну війну в країні, звертаючись до українських митців, українського слова, народної творчості.


«Це було і в ковідні часи, і за час повномасштабного вторгнення більш серйозно. Це вже в розряд рефлексій перейшло. Але те, що це переробка, — це так. І все, що мені не потрібне після того, як я вирізаю, це все складається, а потім спалюється на вогнищі.

Я, власне, та людина, яка сортує сміття, яка його миє перед тим, як сортувати. Для мене це важливо. Навіть за відсутністю нормальної достатньої кількості сміттєвих баків для петок чи для скла. Але це не був основний концепт, на якому б мені хотілося виїжджати. Це просто так є, бо я працюю з макулатурою, працюю з нікому не потрібними журналами та брошурами», — пояснює Ксенія.

Більше про творчість Ксенії Костянець дивись у відео нижче.

Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну