День святого Миколая: дата, історія свята і традиції

День святого Миколая: дата, історія свята і традиції

Фото: Перший Криворізький

День святого Миколая Чудотворця цього року відзначаємо за новим стилем.

Миколай Чудотворець — один із найшанованіших святих у православ'ї. Його вважають покровителем сиріт, бідних, хворих, мандрівників, військових та ув'язнених. Вважається також, що цей святий став прообразом Санта-Клауса.

День святого Миколая 2023 року: нова дата

Тепер українці святкуватимуть День святого Миколая 6 грудня (замість 19 грудня, як було раніше). 2023 року цей день випадає на середу. Тож святий відвідає домівки українців і покладе свої подарунки дітям під подушки в ніч проти середи. Саме від цього дня розпочинається цикл зимових свят в Україні.

Хто такий святий Миколай

Згідно з церковними переказами, святий Миколай був реальною людиною, яка народилася приблизно між 270 і 286 роками в місті Патарі, що на півострові Лікія (нині Туреччина). Його батьки, Феофан і Нонна, були заможними людьми, справжніми християнами. Саме тому від самого народження вони ростили сина в релігійній атмосфері, охрестивши одразу, що в ті часи було рідкістю.

Миколай виріс аскетичним і доволі щедрим чоловіком, який намагався допомагати всім, хто цього потребував. У дорослому віці він переселився до міста Мира, де вирішив присвятити себе наукам.

Але саме там його дядько, який був єпископом, висвятив племінника у священники. Незабаром після досягнення повноліття Миколай залишився без батьків. Весь свій спадок він витратив на допомогу біднякам, приносячи до їхніх будинків іграшки, теплі речі тощо.

Всі свої справи Миколай робив таємно, але якось городянам все ж вдалося його вистежити. Дізнавшись, хто робить усі ці добрі вчинки, люди вирішили, що Миколай має стати їхнім єпископом. 325 року він навіть відвідав Перший Вселенський Собор у Нікеї за участі імператора Костянтина Великого.

Святий Миколай помер близько 345 року в місті Міри. Його мощі наприкінці VIII століття намагалися викрасти араби, але безуспішно. А ось італійцям із міста Барі це вдалося зробити в 1087 році - вони вирішили викрасти святиню, щоб захистити її.

Мощі урочисто перенесли до церкви Святого Стефана, а пізніше в місті побудували церкву Миколая (нині — Базиліка Святого Миколая), де вони перебувають і зараз. Дрібні фрагменти мощей, що залишилися в Мірах, доставили до Венеції на острів Лідо в церкву святого Миколая-покровителя моряків.

Миколай встиг зробити чимало хороших справ за своє життя: він визволяв полонених, рятував від страчення невинних, допомагав бідним, особливо дітям. Саме завдяки цьому він і став одним із найшанованіших святих.

Тож у святого Миколая два дні пам'яті: у день його смерті (Миколай Зимовий) і в день перенесення мощей у місто Барі (Миколай Літній).

День святого Миколая: традиції

Вперше святкувати День святого Миколая почали в середньовічній Німеччині. Батьки традиційно дарували дітям ласощі, теплий одяг, іграшки, шкільне приладдя тощо. А щоб малюки повірили, що всі ці подарунки приносить святий, вони підкладали їх таємно і пізно вночі.

В Україні за роки існування утворилися свої традиції святкування святого Миколая. Зокрема, селяни на Слобожанщині збиралися разом після служби в церкві і варили пиво. А для дітлахів готували особливе печиво, яке називали "миколайчиками".

На Харківщині в День святого Миколая проводять триденні Миколині святки, готують узвар і кутю.

З часом з'явилася традиція, яка існує і нині, а саме – написання листів святому. Дітлахи пишуть свої таємні бажання, перераховують усі добрі й погані справи, які вони робили цього року, та залишають лист Миколаєві. Вночі проти дня святкування він приносить подарунки і тихенько викладає їх під подушку чи біля ліжка.

Що можна робити в День святого Миколая

У свято традиційно йдуть до церкви, щоб помолитися святому, вітають одне одного і роблять подарунки. Особливо на них чекають діти — Миколай Чудотворець опікується дітками, тому в день пам'яті святого діточок також обов'язково пригощають солодощами. Батьки просять про захист своїх дітей, скільки б років їм не було.

Вважається, що цього дня слід повернути всі свої борги, щоб привернути у своє життя достаток, а дівчата у чудотворця можуть вимолити вдале і щасливе заміжжя.

Що не можна робити в День святого Миколая

  • суворо заборонено лаяти дітей, особливо маленьких;
  • не можна ображати старих, тварин, тих, хто слабший;
  • не слід відмовляти в милостині;
  • не можна робити прибирання, займатися рукоділлям і важкою роботою.
Також категорично не можна в це свято брати або давати гроші в борг — як уже говорили, навпаки, потрібно повернути всі свої борги, щоб наступний рік провести в достатку. Предки вважали, що святий Миколай покарає кожного, хто зробить поганий вчинок, і не лише в день його пам'яті.

Посилання скопійовано в буфер обміну