Важливо

ДБР завершило розслідування авіакатастрофи в Броварах, де загинуло керівництво МВС

ДБР завершило розслідування авіакатастрофи в Броварах, де загинуло керівництво МВС

Фото: Магнолія-ТВ

У ДБР завершили розслідування авіакатастрофи гелікоптера у Броварах 18 січня 2023 року, де загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ.

Про це йдеться на сайті Державного бюро розслідувань.

У серпні повідомили про підозру п’ятьом посадовцям Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Вони порушили правила безпеки польотів гелікоптера, на борту якого перебувало керівництво МВС та супроводжуючі особи.

Посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей.

Про підозру повідомили:

  • начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України;
  • в.о. командира спеціального авіаційного загону;
  • заступнику командира з льотної підготовки;
  • командиру авіаційної ескадрильї;
  • начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з Ніжину Чернігівської області.

Слідчі ДБР відновили похвилинно день аварії, у тому числі розшифрували «чорні скриньки».

  • Встановили, що у січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей.

  • Порушивши інструкції, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.



Реконструкція трагічного маневру гелікоптера

  • Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема, про вкрай несприятливі погодні умови над Броварами.

  • Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Проте, жоден з посадовців, відповідальних за безпеку польотів, виліт не скасував або не переніс його на пізніше, з більш сприятливими погодними умовами.

  • Через складні погодні умови гелікоптер змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті, яка навіть менша, ніж висота будівель на маршруті руху.

  • Командир екіпажу побачив перешкоду – багатоповерховий будинок та почав його облітати. Однак різко піднявся, втратив орієнтування в просторі, внаслідок відсутності необхідних навичок, допустив зіткнення із землею.

Падаючи, вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

Крім високопосадовців МВС та супроводжуючих їх осіб в авіатрощі загинули чотири жінки та малолітня дитина, які саме прийшли у садочок. 31 людина, серед яких 13 дітей, отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

Посадовцям Управління авіації ДСНС та САЗ ОРСЦЗ повідомили про підозру у порушенні правил безпеки польотів, що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду (частина 3 статті 276 Кримінального Кодексу України).

Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону повідомили про підозру у службовій недбалості (частина 2 статті 367 Кримінального Кодексу України).

Санкція статей передбачає покарання – позбавлення волі до 10 років.


Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну