На Дніпропетровщині відкрили виставку про Голодомор

На Дніпропетровщині відкрили виставку про Голодомор

Фото: ДніпрОДА

На Дніпропетровщині відкрили виставку, присвячену Голодомору 1932-1933 років. Експозицію підготував Державний архів області.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

Читайте також: На Дніпропетровщині оцифрують папери архіву, які допомагають дослідити родовід людини

Унікальні історичні документи – усі в єдиному екземплярі. Половина з них була засекречена. Факти нелюдського поводження радянської влади з українським народом. Свідчення геноциду.

«Загалом зібрали понад 18 тисяч документів. Оригінали початку 30-х років, що зберігаються у наших фондах. Також до експозиції включили спогади мешканців нашої області, які пережили це лихоліття. А ще науково-популярні видання, світлини», – зазначив директор архіву Михайло Постолов.

Серед наймоторішніших – збірка «Упокорення голодом». Там записи про смерть від голоду в селі Романкове Кам’янського району.


Ще є акт опису майна. 3 січня 1933-го. Родина з 12 людей. Усе їхнє «багатство»: корова, одна суконна спідниця, скатертина, декілька подушок, три рушники, пара скринь, трохи капусти, цибулі та картоплі. Забрали усе.


«Дніпропетровська область була однією з найбільш постраждалих від голоду. Він тривав в області 17 місяців. Дуже дісталося Павлоградському району. Там смертність збільшилася у 7 разів. Йшло масове виселення заможних, працьовитих селян і їхніх сімей за межі України», – розповіла організаторка виставки Ніна Киструська.

Виставка триватиме до 30 листопада. Ознайомитися з нею можна за попереднім записом по телефону (056) 732-49-69.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну