У Кривому Розі перейменують ще 275 вулиць: обговорювати пропонують за допомогою Google форм

У Кривому Розі перейменують ще 275 вулиць: обговорювати пропонують за допомогою Google форм

Фото: Перший Криворізький

У Кривому Розі перейменують ще 275 вулиць, які підпадають під Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» (закон про деколонізацію). Про це повідомляють в Управлінні преси та внутрішньої політики виконкому Криворізької міськради.

Завершити процес перейменування в усіх населених пунктах України потрібно до 27 січня 2024 року. Метою закону є очищення топонімічного простору України від символів, зображень і пам’ятників, пов’язаних з російською імперською політикою. Міста й села, вулиці та площі, організації й підприємства, названі на честь людей, хто здійснював чи оспівував російську колонізацію, перейменують.

Де проглянути перелік на перейменування?

Проглянути перелік об'єктів топоніміки можна за посиланням.

Як подати свою пропозицію?

З 20 листопада по 4 грудня мешканці міста мають можливість надати свої пропозиції щодо нових назв у письменному та електронному вигляді на офіційні електронні чи поштові адреси виконкомів районних у місті рад відповідного району.

  • "РВК. Довгинцівський" [email protected] , адреса: Днепровское шоссе 11, телефон для довідок +38(068) 291 52 92;
  • "РВК. Інгулецький" [email protected], адреса: пл.Гірницької Слави 1, телефон для довідок 94 80 50;
  • "РВК. Металургійний" [email protected] адреса: пр. Миру , 42, телефон для довідок +38(093) 790 54 71;
  • "РВК. Покровський" [email protected], адреса: вул. Шурупова,2, телефон для довідок +380(97) 499 36 26;
  • "РВК. Саксаганський" [email protected], адреса: Вулиця Володимира Великого, 32, телефон для довідок (0564) 94 82 17;
  • "РВК. Тернівський" [email protected], Короленка,1а,телефон для довідок (0564) 23 20 79;
  • "РВК.Центрально-Міський" [email protected], адреса: вул. Свято- Миколаївська, 27. телефон для довідок (0564) 94 83 63, +380(067) 560 41 25.


Що планують робити після отримання пропозицій?

Після завершення збору пропозицій з 5 грудня по 19 грудня включно відбудеться "громадське обговорення" за допомогою Google Форм.

Що про це думають представники громадськості?

Катерина Станкевич, очільниця неформального руху "Місто Героїв", для 1kr.ua.

“До списку є деякі питання: Багратіона вже перейменовано, а Співдружності у списку взагалі немає. Голосування через Google форму дає можливість голосувати без перевірки місця реєстрації, а результати можуть бути відредаговані власником форми. Готуємо пропозиції й закликаємо громаду брати активну участь в цьому процесі”.
Ольга Гончар-Хвостова, представниця міської комісії з питань найменування (перейменування) об’єктів топоніміки, у себе на сторінці у Facebook.

“Перейменування в рамках дерусифікації та деколонізації в Кривому Розі може бути провалено через непрозорість і масштабну фальсифікацію.

Хай би скільки пропозицій надали мешканці й мешканки Кривого Рогу з 20 листопада до 4 грудня, їх має бути винесено на голосування, яке мусить відбутися з 5 до 20 грудня.

А голосуватимуть люди... через гуглформу. Якщо ви хоч раз у житті заповнювали користувалися цим сервісом, то знаєте, що гуглформа не дає змогу належно ідентифікувати особу. Отже, результати голосування будуть апріорі недостовірними, бо голосувати зможе будь-хто скільки завгодно разів.

Ще є 3 дні, щоб запобігти фальсифікації "всенародного голосування" в Кривому Розі, у результаті якого вулицям дадуть навіть складно зараз уявити які назви. Треба донести організаторам обговорення, що голосування в гуглформі в рамках громадського обговорення не відповідає законодавству”.

Посилання скопійовано в буфер обміну