Майже 305 мільярдів гривень завданих збитків довкіллю Причорноморського регіону України

Майже 305 мільярдів гривень завданих збитків довкіллю Причорноморського регіону України

Фото: Перший Криворізький

Збитки довкіллю Причорноморського регіону становлять майже 305 млрд гривень. Це лише ті, що вже вдалося обрахувати по Одещині, Херсонщині та Миколаївщині. Щодо українського Криму — тут попереду масштабна робота, пише Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець на своїй офіційній сторінці в соцмережі.

«Сьогодні під час наради в Одеській обласній державній адміністрації дав доручення Державній екологічній інспекції України активізувати роботу з «камеральної» оцінки збитків, завданих кримському довкіллю — за допомогою супутникових знімків та посилюючи співпрацю із відповідними службами й установами. За результатами матимемо окремий дашборд з аналітикою. Адже маємо виставити агресору повний рахунок — за кожен сантиметр понівеченої української землі, за кожен кубічний метр викидів у повітря, за кожну знищену екосистему», — зауважив Руслан Стрілець.

Після деокупації Криму інспектори безпосередньо працюватимуть на місцях та обраховуватимуть збитки. Держекоінспекція вже сформувала кадровий резерв із працівників, які готові взятися до роботи тоді, коли це буде можливо.


Під час наради також йшлося про фіксацію наслідків збройної агресії РФ для Чорного моря. Лише внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС величезна кількість токсичного забруднення потрапила у чорноморські води. Крім того, за даними Українського наукового центру екології моря, від 25 лютого 2022 року кількість випадків викидів дельфінів на узбережжя причорноморських країн збільшилася вдвічі, ніж у довоєнні роки.


«І вже зараз треба думати про відновлення. Тож Український науковий центр екології моря напрацює пропозиції щодо конкретних заходів з відновлення морської екосистеми. Ми включимо їх у програму, яку на початку наступного року розпочнемо обговорювати на міжнародних майданчиках, заручившись підтримкою партнерів на довгому, але необхідному шляху відновлення», — резюмував Міністр.


Посилання скопійовано в буфер обміну