Понад 670 тисяч тонн «відходів війни» в Україні через дії РФ

Понад 670 тисяч тонн «відходів війни» в Україні через дії РФ

Фото: Перший Криворізький

Від початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україні вже утворилося понад 670 тисяч тонн відходів руйнації. Про це на Форумі RWExpo «Управління відходами від руйнувань та реформа управління відходами» повідомила Євгенія Попович, директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля.

Раніше редакція «Першого Криворізького» писала, що з кожним днем через дії російської армії в Україні збільшується кількість зруйнованих будівель, і таких відходів руйнувань, як в Україні, не було в практиці інших країн, де йшла війна.

Євгенія Попович розповіла під час форуму про важливість реформи управління відходами для повоєнної відбудови та відновлення України й додала, що реформа галузі зараз є одним із пріоритетних напрямків діяльності Міндовкілля.

«Ми розробили інформаційну систему управління відходами й плідно співпрацюємо із Мінінфраструктури якраз у царині управління відходами руйнувань. Наразі вже є багато проєктів з їх переробки. Такі відходи використовуються переважно для підсипки доріг. Відходів руйнувань по всій Україні вже утворилося понад 670 тисяч тонн і ми маємо розуміти та планувати, де і як ефективно їх використати», — сказала Євгенія Попович.

Відходи від руйнувань, які утворюються внаслідок воєнних дій, завдають непоправної шкоди українському довкіллю, забруднюють воду, ґрунти, повітря. Для ефективного управління такими відходами й зменшення їхнього впливу на довкілля та людей, розроблені необхідні нормативно-правові акти. Так, минулого року Уряд затвердив Порядок поводження із відходами, що утворились у зв’язку з руйнуванням будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій.




Рециклювання таких відходів, можливості їх використання для відбудови міст, містечок та доріг, а також розробка ефективних планів управління відходами на регіональному та місцевому рівнях, впровадження системи розширеної відповідальності виробника, досвід дієвих практик управління відходами – такими були основні теми Форуму, який об’єднав під одним дахом урядовців, представників органів місцевого самоврядування, підприємців та громадськість.

Посилання скопійовано в буфер обміну