Різдвяний піст 2023: як правильно харчуватись

Різдвяний піст 2023: як правильно харчуватись

Фото: Перший Криворізький

Різдвяний піст належить до чотирьох найважливіших у році, є не менш суворим, аніж Великий піст. У 2023 офіційно змістилася дати посту для православних християн.

Цьогорічне Різдво будемо святкувати за новим церковним календарем. Згідно з новоюліанським календарем, Різдво 2023 року припадає на 25 грудня, а значить, і піст буде раніше. Окрім дати, загальні правила посту не змінилися. Як і раніше, він триває рівно 40 днів.

Етапи Різдвяного посту 2023

Різдвяний піст традиційно триває 40 днів. Він має три етапи.

  1. 15 листопада – 6 грудня;
  2. 7 грудня – 18 грудня;
  3. 19 грудня – 24 грудня.
Перший етап

15 листопада — 6 грудня

Щопонеділка варто вживати гарячі страви без олії, а щовівторка, четверга і суботи і неділі дозволено їсти рибу і вино. Середа, п'ятниця — сухоїдіння.

Другий етап

7 грудня — 18 грудня

Щопонеділка можна їсти рослинну їжу без олії, щовівторка і четвергах — додавати до раціону олію, у середу та п'ятницю — сухоїдіння, а у суботу і неділях віряни можуть дозволити собі вино і рибу.

Третій етап

19 грудня — 24 грудня

Найсуворіший етап Різдвяного посту. У понеділок, середу і п'ятницю віряни повинні дотримуватися сухоїдіння. У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без олії, а в суботу та неділю — гаряча їжа з олією.

Варто зазначити, що піст має принести людині користь, а не шкоду, а тому ви маєте бути впевнені, що можете його дотримуватися. Якщо у вас слабке здоров’я, ви вагітні або годуєте дитину груддю – вам дозволено його не дотримуватися.

Чтобы узнавать новости Кривого Рога и всей Украины первыми, присоединяйтесь к viber-каналу "Первого Криворожского"

Посилання скопійовано в буфер обміну