Захворюваність на інфекційні хвороби у 2022 році знизилася на 36% порівняно з 2021 роком

Захворюваність на інфекційні хвороби у 2022 році знизилася на 36% порівняно з 2021 роком

Фото: Перший Криворізький

Захворюваність на інфекційні хвороби у 2022 році знизилася на 36% порівняно з 2021 роком. Попри початок повномасштабної війни та масове переміщення населення завдяки безперебійному забезпеченню областей вакциною проти вакцинокерованих інфекцій та доступною послугою з імунопрофілактики вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Такі цифри були озвучені під час чергового засідання Колегії МОЗ, яка відбулася під головуванням міністра охорони здоров?я України. Присутні заслухали щорічний звіт про стан здоров’я населення та епідемічну ситуацію за 2022 рік.

Охоплення щепленнями дітей

При необхідному рівні охоплення щепленнями дітей до 1 року у 90% показники 2022 року склали від 62% до 74%. Зокрема, йдеться про щеплення дітей проти дифтерії та правця, які необхідно повторити у віці 6 та 16 років (68,2%), а також дорослого населення (40,2%). Ці щеплення передбачені Календарем профілактичних щеплень та є безоплатними.

Ця тенденція зберігається і 2023 року. За перші 7 місяців 2023 року рекомендованого рівня охоплення обов’язковими щепленнями серед дітей від 6 до 16 років не досягають показники з вакцинації проти кашлюка, дифтерії та правця і проти поліомієліту.

Читайте також: Як криворіжцям пережити сезон блекаутів: поради від МОЗ

Якщо в дитини пропущені якісь із потрібних щеплень, необхідно звернутися до педіатра — лікар огляне дитину та роз’яснить, як і коли ці щеплення можна надолужити. Якщо зв’язок із лікарем втрачений через війну, потрібно звернутися до найближчого закладу охорони здоров’я, що надає первинну медичну допомогу.

Для підвищення рівня охоплення обов’язковими щепленнями в країні впроваджують додаткові раунди з імунізації: в кожному регіоні працюють мобільні вакцинальні бригади, які виїжджають до віддалених районів, громад, організованих колективів та модульних містечок, де проживають ВПО.

Нагадаємо, що шість вакцин проти десяти інфекційних хвороб передбачені Календарем профілактичних щеплень є безоплатними та доступні у кожній області. Зробити щеплення можна у сімейного лікаря або у пункті щеплень.

ГРВІ, грип, застуди

Із 3 березня 2020 року по 31 грудня 2022 року було зареєстровано 5 361 770 підтверджених випадків COVID-19. Протягом трьох років в країні зареєстровано п’ять хвиль епідемічного підйому захворюваності на COVID-19, з максимальними підйомами в лютому та жовтні-листопаді кожного року.

Влітку 2022 року спостерігалося суттєве зменшення кількості хворих на COVID-19, і наприкінці року показники захворюваності були вже на 35% меншими у порівнянні з 2021 роком. У 2022 році спостерігалось зменшення летальності. На це вплинули карантинні обмеження та колективна імунізація населення проти COVID-19, які у комплексі спрацювали ефективно.

Попри те, що в травні ВООЗ скасувала пандемію, COVID-19 залишається постійною проблемою системи охорони здоров’я. Тому людям рекомендовані безоплатні щеплення. Зробити його можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря.

Медики використовують вакцини «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson») та «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник «Pfizer» — вакцина «Comirnaty» для дітей).

За останній тиждень виявлено 9 827 випадків COVID-19, зареєстровано 51 летальний випадок. Цього тижня на території України лабораторно підтверджений випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту «Омікрон» під назвою «Пірола».

Його виявили на Рівненщині, виокремити випадок «Піроли» вдалося завдяки секвенуванню — лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у геномі вірусу.

Симптоми субваріанту «Піроли» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головнии? біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очеи? та висипи.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну