На Дніпропетровщині цьогоріч зареєстрували 12 захворілих на лептоспіроз

На Дніпропетровщині цьогоріч зареєстрували 12 захворілих на лептоспіроз

Фото: Перший Криворізький (ілюстрація)

В Дніпропетровській області за 9 місяців 2023 року зареєстрували 12 випадків лептоспірозу проти 4 випадків за той же період 2022 року. Відмічається зростання захворювання лептоспірозом на 66,7%.

Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ в соцмережі.

В Україні за 9 місяців 2023 року зареєстрували 247 випадків лептоспірозу проти 107 випадків за той же період 2022року, відмічається зріст в 2,3 рази.

Як ми писали раніше, у Кривому Розі за цей же період зареєстрували 2 захворілих на цю недугу.

Лептоспіроз – особливо-небезпечна інфекція з важким перебігом, що уражає судини, печінку, інші внутрішні органи. Збудник лептоспірозу може уражати як людину, так і тварин. Серед тварин хворіють на лептоспіроз велика та дрібна рогата худоба, собаки, кішки, пушні звірі, а також дикі ссавці, зокрема, гризуни. Висока інфікованість лептоспірозом відмічається серед хатніх гризунів – щурів, мишей.

У тварин захворювання може протікати явно, з вираженою симптоматикою і безсимптомно, але при цьому тварина може бути джерелом інфекції для інших тварин та людей.

Збудник лептоспірозу виділяється з організму хворої тварини з сечею, кров’ю, іншими рідинами. У довкіллі збудник лептоспірозу добре зберігається у вологих місцях, воді відкритих водоймищ, колодязів, у вологих продуктах харчування тощо.

Зараження людини відбувається різними шляхами:

  • через ушкоджену шкіру;
  • через шлунково - кишковий тракт.

Головні шляхи зараження:

  • контакт із сечею (або іншими біологічними рідинами, крім слини) інфікованих тварин;
  • через воду і ґрунт, забруднені сечею інфікованих тварин;
  • продукти, забруднені сечею інфікованих тварин;
  • під час купання в заражених водоймах, риболовлі на територіях, що зазнали повені;
  • під час догляду за хворими та інфікованими тваринами тощо.

Лептоспіри стійкі до впливу низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), довго живуть у воді, проте дуже чутливі до висушування, сонячних променів, високої температури, кислот і препаратів хлору.

Інкубаційний період (від моменту зараження до появи перших ознак захворювання) становить в середньому 6-14 днів.

Хвороба зазвичай починається з різкого підняття температури тіла до 39-39,5 °C, яка у наступні 6-10 днів зберігається на високому рівні, тому її часто плутають з ГРВІ, грипом та COVID-19.

Можливі значні коливання температури, іноді «двогорбий» характер температурної кривої. З першого дня хвороби виражені сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах (особливо литкових), попереку.

Характерний зовнішній вигляд хворої людини: почервоніння обличчя та склер, відмічається лихоманковий блиск очей, кон’юнктивіт, на слизових губ та носа можливі герпетичні висипання. В окремих хворих можлива поява жовтяниці.

Яких профілактичних заходів необхідно додержуватися:

  • купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води;
  • бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях або після повені;
  • при виконанні польових робіт, робот на присадибних ділянках, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові чоботи, рукавички;
  • забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водоймищ;
  • продукти харчування зберігати у недоступній для дрібних ссавців тарі, не вживати в їжу продукти, які пошкоджені гризунами;
  • в житлових та підсобних приміщеннях при наявності мишей та щурів проводити дератизацію.

Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну