У 2023 році в Кривому Розі двоє людей захворіли на лептоспіроз

У 2023 році в Кривому Розі двоє людей захворіли на лептоспіроз

Фото: Canva

За 9 місяців 2023 року у Кривому Розі зареєстрували 2 захворілих на лептоспіроз.

Про це повідомляє Криворізький центр контролю та профілактики хвороб.

Лептоспіроз — це небезпечна гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка протікає важко: з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням внутрішніх органів, і часто призводить до смерті.

Літом та восени, коли люди проводять більше часу біля водойм, в Україні зростає захворюваність на лептоспіроз. За 6 місяців 2023 року в Україні зареєстрували 41 випадок, що порівняно з 32 у 2022 році є зростанням на 28%. В Дніпропетровській області спостерігається збільшення на 11 випадків (2022 рік - 4 захворілих, у 2023 році - 11).

Захворювання викликається мікроорганізмами з роду Leptospira, які в природних водоймах можуть зберігати життєздатність 2-4 тижні, у вологому ґрунті — 3-9 місяців, на харчових продуктах — від кількох годин до 30 діб.

Резервуаром лептоспір в природі є багато видів диких і домашніх тварин. Найчастіше гризуни з родини мишоподібних: пацюк (сірий, чорний), миша (домашня, полева, лісова і т. д.), полівки (звичайна, гуртова тощо), щури (водяна полівка, ондатра, строкатка степова). Велике поширення лептоспір спостерігається серед домашніх тварин (велика і дрібна рогата худоба, свині, собаки та інші) і промислових тварин (лисиці, вовки, дикий кабан тощо).

Механізм передачі збудника контактний, а шляхи передачі — водний, аліментарний, рановий. Зараження відбувається при вживанні зараженої води та харчових продуктів, під час купання, риболовлі, занять водним спортом у забруднених водоймах, при догляді за хворими тваринами, випадковому потраплянні сечі хворої тварини на пошкоджену шкіру людини. Особливо часті випадки в період весняних і осінніх сільськогосподарських робіт. Для проникнення лептоспір достатньо найменших порушень цілісності шкіри.

Зараження від хворої людини практично не спостерігається, хоча вона також виділяє лептоспіри з сечею.

Від моменту зараження до початку захворювання пройшло від 6 до 20 днів (найчастіше 6-14). Захворювання у більшості випадків розпочинається гостро з підвищення температури тіла до 39-40 °C, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабкість, біль у м’язах, особливо в литкових.

У випадку виявлення перших симптомів хвороби, слід негайно звертатися за медичною допомогою.

Щоб уникнути лептоспірозу, важливо дотримуватися наступних профілактичних заходів:

  • уникайте потенційно заражених водойм та риболовлі в них;
  • вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин від лептоспірозу;
  • уникайте контактів із хворими та інфікованими тваринами;
  • знищуйте гризунів у особистих приміщеннях.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну