Як лікарка з Кривого Рогу впливає на розвиток медичної реформи

Як лікарка з Кривого Рогу впливає на розвиток медичної реформи

Фото: Перший Криворізький

19 жовтня шість років, відколи в Україні почалась медична реформа. Сімейна медицина — один зі стовпів новопосталої системи — починає займати в ній чільне місце, а до думок сімейних лікарів та лікарок дослухаються частіше.

Проєкт «Твій сімейний лікар» стартував у 2019 році, як інформаційна кампанія на підтримку щойно створеної ланки сімейної медицини. Кампанія мала на меті прояснити переваги реформи, показати, як користуватись оновленою медичною системою, повернути лікарям та лікаркам відчуття важливості, підтримати першопрохідців реформи та підвищити довіру до них.

Протягом років існування проєкт залучав лікарів та лікарок до своїх ініціатив. Згодом, згуртувавши прогресивну лікарську спільноту довкола себе, переріс у громадську спілку. Зараз в «ТСЛ» налагоджені контакти з понад 8 500 тисяч сімейних лікарів та лікарок по всій країні.

За роки роботи громадська спілка «Твій сімейний лікар», створила спільноти сімейних лікарів та лікарок у 12 областях України на засадах інтелектуального волонтерства.Першими на світ постали осередки лікарства на Дніпропетровщині та Черкащині.

Хто очолює спільноту Черкащини. Як це впливає на область

«Я побачила в соцмережах, як у Харкові на “групі рівних” (групи для обміну досвідом) лікарка ділилась з колегами плакатами “Твій сімейний лікар”. Написала, що теж такі хочу, і вона порадила звернутися до Оксани Мусієнко. Ми з Оксаною, яка сьогодні є головою спілки, поспілкувалися, звірили ціннісні орієнтири — вони виявились дуже схожими. Відтак вона запропонувала мені очолити Черкаську спільноту. Звісно, я погодилась», — пригадує Марина Опаленко.

Коли говоримо про лідерство, очільниця Черкаської спільноти Марина Опаленко зазначає: «Це можливість формувати порядок денний, який стане нормою через 3–4 роки. Саме тому вже зараз важливо говорити про канабіс чи четвертинну профілактику, хоч це і не дуже популярні теми».

Лікарка з Кривого Рогу надихає лікарів та лікарок свого регіону на розвиток

Професійні спільноти розвивають згуртованість, горизонтальні зв’язки, спільне розуміння актуальних задач і викликів професії, відчуття плеча. Сімейні лікарки та лікарі формують власну картинку стандартів професії щодо навичок, поведінки, рівня знань і знаходять мотивацію до розвитку, щоби цим стандартам відповідати.

«Цінності спільноти перегукуються з моїми: щирість, довірлива комунікація, доказовість, — говорить лідерка з Кривого Рогу Дніпропетровського осередку «ТСЛ» Оксана Шапкаріна, — Тож для мене це не про посаду, а про принципи й покликання. Наші зустрічі надихають учасниць і учасників і дають можливість відчувати силу взаємної підтримки».

Лікарські спільноти це розвиток

Сьогодні спільноти ТСЛ діють в 12 областях України: Полтавська, Сумська, Черкаська, Миколаївська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Львівська, Закарпатська, Рівненська, Хмельницька, Чернівецька. А натхненні лікарі та лікарки з регіонів, де допоки немає спільноти ТСЛ, звертаються до проєкту із запитом якомога швидше таку спільноту відкрити.

Такі спільноти розвивають усвідомлення себе як обличчя професії. Це підживлює особисту відповідальність та допомагає нарощувати відчуття власної важливості, суб’єктність. З часом спільнота стає потужною і згуртованою, щоби формувати повістку, озвучувати її, вступати в діалог з іншими учасниками й впливати на систему охорони здоров’я. Так через 6 років після старту медичної реформи колишні «дільничні», а нині лікарі та лікарки первинної ланки, беруть на себе лідерську роль в багатьох зрушеннях в системі.

Як діяльність спільноти ТСЛ спрощує життя пацієнтів і пацієнток Полтавщини

Медична реформа триває 6 років, та ще не всі проблеми позаду. Один з болючих мозолів — взаємини між медичними ланками — первинкою та вузькими спеціаліст_ками. Непорозуміння, брак колегіальності й сірі плями у розподілі відповідальностей на рівні нормативних актів відбиваються на життях людей, яким потрібна допомога. Зайві переадресації між кабінетами та закладами через кожне направлення, рецепт чи довідку здатні виснажити й здорову людину — що вже казати про тих, хто має онкозахворювання.

Очоливши Полтавську спільноту «ТСЛ», Людмила Ярошенко мала обрати тему для першої онлайн-події, щоб зацікавити максимум колег. Людмила обрала найгарячішу: як порозумітися і намацати точки дотику з колегами з інших ланок. Основна мета — розділити зони відповідальності та спростити шлях людини з онкозахворюванням між лікарськими кабінетами.

«Я знала, що збереться багато людей. Запросили Вікторію Мілютіну, керівницю Північногоміжрегіонального департаменту НСЗУ. Зареєструвалось близько 200 людей, онлайн було 126. На той момент на жоден наш вебінар не приходили в такій кількості», — пригадує Людмила Ярошенко.

Перша зустріч окреслила мапу проблем і прогалини в комунікації. Надалі лікарство Полтавщини зустрічалось із представниками обласної лікарні ім. Скліфосовського та керівником онкологічного диспансеру. В продуктивному діалозі вдалося визначити маршрут людини між закладами, задати правила спілкування і шляхи розв'язання питань, та розподілити зони відповідальності.

Ця історія надихнула лікарство інших спільнот брати відповідальність на себе у тих зонах реформування медичної системи, де не все гладко. Ця ланцюгова реакція крокує областями й досі: колеги збираються разом, запрошують місцеві управління, НСЗУ, озвучують проблеми, шукають рішення, які мають полегшити життя людей. Система повільно, але змінюється.

Замість висновків

Спільноти «ТСЛ» продовжуватимуть рости й розвиватися, з’являються нові. Лікарі й лікарки впроваджують зміни на місцях, вкотре засвідчуючи, що систему можна змінювати з будь-якої точки. Все це — у час, вільний від непростої роботи й саморозвитку, на волонтерських засадах.

Втім, якість медичних послуг залежить не лише від фаховості лікаря чи лікарки, чи актуальності знань і навичок. Вона залежить від якості роботи системи й довіри до неї — як всередині, так і ззовні, з боку пацієнток та пацієнтів.

Усвідомити свою зацікавленість в покращенні системи, взяти участь у змінах, гуртуватись для спільнодії й швидшого, системнішого розв'язання проблем — це і є інтелектуальне волонтерство. Зміни будуються не на революційних надзусиллях одиниць, а на щоденній роботі, до якої беруться сотні й тисячі. Так зміни проходять з меншим стресом для всіх. У спільноти сімейних лікарів та лікарок тут є чому повчитись і чим надихнутись.

Читайте також: Лікарка з Кривого Рогу виступить Public Health 2023

Посилання скопійовано в буфер обміну