Частина бюджету міста — на ліквідацію наслідків агресії в Кривому Розі

Частина бюджету міста — на ліквідацію наслідків агресії в Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

Щонайменше 196 мільйонів 241 тисячу 745 гривень виділили з бюджету Кривого Рогу на допомогу криворіжцям — власникам пошкодженого та зруйнованого внаслідок російської агресії житла з початку повномасштабного вторгнення. І це лише частина видатків, пов’язаних із захистом від РФ або ліквідацією наслідків її дій. У 2023 році — щонайменше 132 379 596 гривень. Ця сума становить понад 14% від суми коштів, закладених у бюджеті міста на 2023 рік, наприклад, на поточний ремонт, утримання доріг і світлофорів, прибирання вулиць і доріг Кривого Рогу. Тобто, якби не атаки російської армії, то криворіжці могли б отримати більше відремонтованих вулиць.
Або ж якщо порівняти з іншою галуззю, то можна було б зробити майже удвічі більше в освітньому секторі, адже на нього чиновники і депутати планували у 2023 році витратити 165 мільйонів гривень.

Матеріали для ремонтів або тимчасового облаштування житла

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кривого Рогу постійно купує матеріали для ліквідації наслідків ракетних обстрілів та ударів безпілотниками: плити OSB, скло віконне, плівку поліетиленову, фольгу, оцинковані листи, бікроеласт ЕКП (руберойд).

Для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у період дії воєнного стану на 2022 рік було виділено 60 мільйонів 956 тисяч 643 гривні.


У 2023 році станом на 1 жовтня 2023 року було виділено 33 мільйони 890 тисяч 300 гривень відповідно до рішення міськради від листопада 2022 року. Про це у відповідь на інформаційний запит редакції онлайн-медіа «Перший Криворізький» повідомив виконувач обов’язків начальника Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександр Політаєв.




На інший запит «Першого Криворізького» щодо кількості будинків, комунальних і державних закладів, які було пошкоджено внаслідок агресії РФ у Кривому Розі, виконком Криворізької міськради та Управління капітального будівництва відповіли, що не можуть надати таку інформацію, мовляв, немає правових підстав.

Зведеної інформації щодо кількості пошкоджених будівель протягом усього терміну дії воєнного стану в чиновників нібито наразі немає, тож наведемо приклад лише одного удару.

Згідно з інформацією, яку опублікувало Управління преси та внутрішньої політики виконкому Криворізької міськради, ракетними ударами, завданими РФ 31 липня, було пошкоджено 29 багатоповерхових будинків (це близько 1000 квартир) та 79 приватних житлових будинків. Також пошкоджено 5 медичних закладів, 13 закладів освіти, 1 заклад культури.


Кошти постраждалим родинам


А ще з міського бюджету чиновники виділяють кошти для ліквідації наслідків військової агресії РФ тим, чиє приватне житло пошкодило або зруйнувало під час ударів.
Журналісти «Першого Криворізького» поспілкувались із кількома мешканцями будинків, пошкоджених у результаті ударів 31 липня. Ми не називаємо їхніх прізвищ із міркувань безпеки.

У Дарії, що мешкає в будинку на вулиці Українській, 55, у який влучила російська ракета, у квартирі вирвано фрамуги з вікон, розбите скло та деформовано 2 балкони, пошкоджені міжкімнатні двері. Власники, за їхніми словами, отримали виплату на усунення пошкоджень із міського бюджету в сумі 25 тисяч гривень.

Родина Тетяни, що мешкає в трикімнатній квартирі цього ж будинку, отримала 16 тисяч 500 гривень. У цій квартирі пошкоджений балконний блок, на іншому балконі та у двох кімнатах випали вікна.

Родина Ігора, що мешкає в будинку, розташованому неподалік місця удару, отримала 15 тисяч гривень. У квартирі випало скло у вікнах у двох кімнатах та балконі.

Згідно з інформацією, яку надала директорка Департаменту соцполітики виконкому міськради Інеса Благун на запит «Першого Криворізького», з початку повномасштабного вторгнення до 31 грудня 2022 року згідно з рішеннями Виконкому Криворізької міськради виділена матеріальна допомога мешканцям, нерухоме майно яких пошкоджене або зруйноване від агресії РФ, на суму 2 мільйони 905 тисяч 506 гривень. Від 1 січня 2023 року до 9 жовтня 2023 року — 98 мільйонів 489 тисяч 296 гривень.




Різні управління, департаменти і районні виконкоми міста оголошують закупівлі та відкриті торги на проєкти ліквідації наслідків у житлових будинках і комунальних закладах, які «Перший Криворізький» висвітлює у спецпроєкті «Бюджет Кривого Рогу».

Як отримати допомогу


Щоб отримати матеріальну допомогу з бюджету Кривого Рогу, власникам пошкодженого або зруйнованого житла необхідно написати заяву на матеріальну допомогу на ім’я виконуючого обов’язки міського голови та надати необхідний пакет документів (особисті дані, скасування права власності на зруйноване житло та інші). Написати ці заяви можна у мобільних штабах, які розгортають неподалік місць прильотів або у районних виконкомах. У цих штабах одночасно можна отримати матеріали для тимчасового ремонту пошкоджень: плівку, плити, шифер, скло, дошки тощо.


А ще працівники та працівниці виконкомів роблять обхід мешканців постраждалих будинків та допомагають заповнити заяви. Онлайн форм для їх заповнення у Кривому Розі люди, які вже пройшли шлях отримання допомоги, не зустрічали. Редакції також не вдалось знайти таких форм.

А ще містяни можуть отримати допомогу від держави. Повідомлення можна подати через портал «Дія» або звернутись до Центру надання адміністративних послуг.
Які дані необхідно подати:
  • інформацію про власника майна і його контакти;
  • дані про нерухомість. Це може бути інформація з документів та опис житла, якщо документи втрачені;
  • інформацію про пошкодження: коли це сталося, що зруйновано, фото та відео, якщо вони є.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну