Робота загону швидкого реагування на Миколаївщині та Херсонщині

Робота загону швидкого реагування на Миколаївщині та Херсонщині

Фото: Перший Криворізький

Загін швидкого реагування Товариства Червоного Хреста в Миколаївській області розпочав свою діяльність іще у 2014 році, але з початком повномасштабного вторгнення загін зосередився на реагуванні на надзвичайні ситуації, а саме: наданні домедичної допомоги жителям, які постраждали після обстрілів із боку російської армії, а також евакуації з небезпечних місць Миколаївщини та Херсонщини.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну більшість волонтерів не змогли виконувати свої обов’язки в загоні швидкого реагування, і його ряди поповнили люди, які хотіли допомагати безпосередньо в стані воєнних дій, — повідомив командир загону швидкого реагування Національного комітету ТЧХ Павло Бузник.

«З початком повномасштабної війни Миколаївська організація Червоного Хреста відсторонилася від реагування. Тобто ми не отримували ніяких чітких указівок безпосередньо щодо реагування. Ми намагались налагодити комунікацію з обласною організацією, тому що звикли працювати в системі. Але миколаївський Червоний Хрест більше зосередився на перерозподілі матеріальної допомоги, а наш загін цікавило реагування на надзвичайні ситуації», — пояснив Павло Бузник.


Старший помічник начальника чергової зміни Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області Микола Махота розповів, що на ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних з обстрілами, разом із ними виїздили співробітники Національної поліції, швидкої медичної допомоги та загін швидкого реагування Червоного Хреста.



Автор фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області
«Волонтери загону з нами дуже тісно співпрацювали, навіть були такі випадки, коли вони допомагали в переміщенні постраждалих до швидкої допомоги. Також вони надають психологічну допомогу постраждалим. Співробітники загону Червоного Хреста облаштовували пункти видачі гарячої їжі та теплого одягу і допомагали нам не відриватися від нашої основної роботи», — говорить Микола Махота.


Волонтерка загону швидкого реагування національного комітету ТЧХ Тетяна Власенко розповіла, яким чином вони дізнавались про місця прильотів:

«У нас є екіпаж розвідки, по місту в кожного з нас є знайомі в різних районах, і в принципі чати працювали. Зараз я можу сказати, що це як злагоджений організм: приїхали, розставились і працюємо. Одна група працює по домедичці, а інша розгортає наметове містечко. Група підводить людей або люди підходять самі, тут уже їх приймають ті, хто працює на цьому нашому майданчику. І далі, далі, далі».


Коли деокупували Херсон, загону дозволили евакуювати маломобільних людей. За словами Тетяни, після деокупації посилилися обстріли по Херсону з боку російського війська.



Авторка фото: Тетяна Власенко
«Якщо в перші кілька тижнів можна було говорити, що найбільш небезпечний район — це Острів, то зараз безпечного району в Херсоні немає. Ми бачимо це в новинах, ми бачимо, з чого взагалі працюють по місту. І зараз, коли ми приїжджаємо в Херсон — а ми буваємо там доволі часто, — ми бачимо на вулицях дітей, бачимо на вулицях підлітків. І я дуже сподіваюсь, що дорослі все ж таки убезпечать дітей, тому що дітей треба оберігати», — говорить Тетяна.


Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну