На Криворіжжі підліток загинув під потягом: Укрзалізниця сплатить батькам компенсацію

На Криворіжжі підліток загинув під потягом: Укрзалізниця сплатить батькам компенсацію

Фото: Перший Криворізький (ілюстрація)

У серпні 2023 року Криворізький районний суд зобов’язав Укрзалізницю сплатити батькам підлітка, який загинув під потягом, гроші за моральну компенсацію.

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

14 квітня 2023 року до суду звернулися батьки підлітка з позовом до Укрзалізниці.

Вони просили стягнути із залізничної компанії на користь кожного з них 402 600 гривень як відшкодування моральної шкоди, завданої смертю їх 16-річного сина внаслідок наїзду потягу. Це сталося 29 травня 2006 року на перегоні Гейківка-Висунь.

Представниця Укрзалізниці повідомила в суді, що нещасний випадок стався через знаходження підлітка у вагоні, з якого він крав металобрухт.

За висновком комісії, що проводила розслідування, причиною нещасного випадку стала особиста необережність хлопця, який знаходився на вагоні вантажного поїзда під час руху.

Це, на думку представниці, свідчить про грубе порушення правил безпеки громадян на залізничному транспорті. Обставини смерті підлітка є підставою для зменшення розміру моральної шкоди.

Суд вивчив всі матеріали справи та фактичні обставини.

Доводи представниці Укрзалізниці ґрунтуються на акті проведеного службового розслідування. Те, що нещасний випадок стався під час здійснення крадіжки підлітком металобрухту з вагону, суд оцінює критично. Припущення про те, що це можливо бачив машиніст вказаний в акті, суд не може прийняти до уваги.

Відповідно до статті 62 Конституції України, людина вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Вищевказані докази в своїй сукупності підтверджують факт загибелі саме на перегоні Гейківка-Вісунь та саме в результаті наїзду потяга.

Разом із цим відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки, має свої межі, за якими відповідальність виключається. До них належать непереборна сила та умисел потерпілого.

Батьки підлітка , будучи його близькими людьми, безумовно пережили душевні страждання зумовлені передчасною, трагічною смертю сина у віці 16 років.

Разом з тим суд врахував обставини справи, зокрема те, що нещасний випадок стався через порушення неповнолітнім правил безпеки на залізничному транспорті – він перебував на залізних коліях, на даху потяга.

Також врахував 16-річний вік хлопця та обов`язок його батьків забезпечувати належне виховання сина, в тому числі дотримуватися правил безпеки на транспорті.

Таким чином, Криворізький районний суд зобов’язав «Укрзалізницю» виплатити кожному з батьків по 80 000 гривень, а також на користь держави судовий збір 1 600 гривень.

Читайте також: Реконструкція водонапірної башти на Криворіжжі: за що засудили інженера технагляду




Посилання скопійовано в буфер обміну