Реконструкція водонапірної башти на Криворіжжі: за що засудили інженера технагляду

Реконструкція водонапірної башти на Криворіжжі: за що засудили інженера технагляду

Фото: Перший Криворізький (ілюстрація)

У серпні 2023 року Довгинцівський суд Кривого Рогу виніс вирок інженеру технічного нагляду за зловживання службовим становищем. Чоловік підтвердив виконання робіт з виготовлення резервуару водонапірної башти у Апостолівському районі, хоча фактично це було не так.

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Обвинувачений є кваліфікованим інженером технічного нагляду.

В листопаді 2018 року між виконкомом Апостолівської міської ради та будівельною компанією був укладений договір щодо реконструкції резервуару для водонапірної башти в селищі Жовтому Апостолівського району.

Одночасно виконком уклав договір з обвинуваченим щодо технічного нагляду за даною реконструкцією.

В грудні 2018 року обвинувачений достовірно знав, що ремонтно-будівельні роботи не виконані в тому обсязі, які вказав підрядником в акті виконаних робіт. Резервуар для водонапірної башти фактично не виготовлений.

Зловживаючи своїм службовим становищем, чоловік підписав наданий йому директором будівельної компанії акт приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року на суму 141 503,93 гривні.

Відповідно до документу виходило, що підрядник виконав будівельні роботи з виготовлення та оздоблення металевої конструкції водонапірної башти.

Згідно з висновком будівельно-технічної експертизи, фактично на об`єкті не були виконані роботи та відсутні матеріали.

Таким чином державі в особі виконкому Апостолівської міської ради були нанесені збитки на вищевказану суму, тому що була здійснена оплата виконаних робіт.

У судовому засіданні інженер винним себе не визнав, позовні вимоги також не визнав.

Суду пояснив, що здійснював технічний нагляд за об`єктом та підписував акт виконаних робіт та перевіряв виготовлення башти особисто у Кривому Розі 10-12 грудня 2018 року.

Підтвердив, що башта була повністю виготовлена у грудні 2018 року. Башта була виготовлена вчасно, але не перевезена у село через погодні умови.

Послався на підтвердження даного факту документами, які містяться в матеріалах кримінального провадження:

  • на договір зберігання башти;
  • на рішення Господарського суду Кіровоградської області від 6 квітня 2021 року, яким металева конструкція водонапірної башти була витребувана з незаконного володіння підрядника на користь виконкому Апостолівської міської ради.

Представник виконкому Апостолівської міської ради у суді пояснив, що договір до цього часу не виконаний. Рішення щодо витребування башти у підрядника набрало законної сили. Але де наразі перебуває башта йому не відомо. Відповідно до Акту приймання виконаних будівельних робіт башта була виготовлена.

Допитаний в судовому засіданні свідок суду пояснив, що він надавав територію у кооперативі «Дзержинець» для проведення робіт з виготовлення бочки. З таким проханням до нього звернулися в кінці 2018 року. Він надав територію біля гаражу та електроенергію. Матеріали для виготовлення виробу завозилися у кінці 2018 року. Роботи по виготовленню бочки розпочалися в кінці 2018 року та завершилися десь у березні 2019 року. Виріб був виготовлений, однак ззовні не пофарбований. Бочка і зараз знаходиться в кооперативі « Дзержинець».

Допитаний інший свідок суду пояснив, що у грудні 2018 року підрядник здав до загального відділу акт виконаних робіт по об`єкту в селі Жовте. Дані акти він перевірив і вони відповідали обсягу робіт. Резервуар він не бачив і на місце його знаходження він не виїжджав. На початку 2019 року фото резервуару скинув йому підрядник.

Ще один свідок суду пояснив, що безпосередньо займався виготовленням водонапірної башти у Кривому Розі по замовленню покійного директора будівельної компанії. А замовником виготовлення водонапірної башти є Апостолівська міська рада . Роботи по вказаному резервуару проводилися протягом місяця до кінця грудня 2018 року . По закінченню виготовлення роботи були не повністю виконані, резервуар був не пофарбований ззовні.

Суд погодився з доводами обвинуваченого, що водонапірна башта є в наявності та що рішенням Господарського суду Кіровоградської області її витребувано з незаконного володіння підрядника

Однак це не спростовує той факт, що на момент підписання обвинуваченим Акту виконаних робіт, вказане в ньому не було виконане.

Довгинцівський суд визнав чоловіка винним у зловживанні службовим становищем та внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

За зловживання службовим становищем суд призначив покарання 2 місяці арешту із позбавленням права займатися діяльністю пов`язаною із здійсненням технічного нагляду над будівництвом об`єктів архітектури строком на 1 рік, зі штрафом 240 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4250 гривень.

За внесення завідомо неправдивих даних - штраф в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 гривень із позбавленням права займатися діяльністю, пов`язаною із здійсненням технічного нагляду над будівництвом об`єктів архітектури строком на 1 рік.

Від другого покарання чоловіка звільнили у зв`язку із закінченням строків давності.

Читайте також: Криворіжець не повернув 6100 доларів знайомому, які той відкладав на лікування: що каже суд



Посилання скопійовано в буфер обміну