Що зміниться для криворіжців з 1 жовтня

Що зміниться для криворіжців з 1 жовтня

Фото: Перший Криворізький

Редакція “Першого Криворізького” підготувала матеріал про зміни, які чекають на криворіжців з 1 жовтня.

Криворіжцям по-новому рахуватимуть розподіл газу

В Україні від 1 жовтня під час розрахунку розміру річної замовленої потужності газу для побутових споживачів, які повністю чи частково не отримують газопостачання, враховуватимуть лише за неопломбовані газові прилади.

Про це повідомили у Національній комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Зазначається, що ці зміни допоможуть зменшити фінансове навантаження на побутових споживачів, які впродовж попереднього газового року, який триває від жовтня 2022 року до вересня 2023, споживали мінімальні об'єми газу.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд не збирається розглядати питання щодо змін тарифів на тепло та гарячу воду напередодні осінньо-зимового періоду.

"Ми також вирішили, що на ринку природного газу теж не буде жодних змін — постачальники тепла й далі отримуватимуть від "Нафтогазу" обсяги блакитного палива за фіксованою ціною — 7,4 гривень за кубічний метр", — сказав прем'єр.

З його слів, це та пільгова ціна, яка дасть змогу не підвищувати тарифи.

Кожна газорозподільна компанія самостійно визначатиме мінімальну плату для приміщення, яке не користується або частково не користується газом.

Військовий облік жінок з 1 жовтня

З жовтня жінки з медичною освітою стають військовозобов'язаними і повинні будуть стати на військовий облік. Потрібно з’явитись до територіального центру комплектації та пройти необхідні процедури. У МОЗ кажуть, що перебувати на військовому обліку мають всі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями:

  • лікар,
  • стоматолог,
  • акушерка,
  • сестра медична,
  • фармацевт,
  • провізор,
  • наукова співробітниця, керівниця підрозділів в охороні здоров'я тощо.
Ця норма діє ще з 1992 року. Тому більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів вже перебувають на військовому обліку. Від січня 2023 року жінки, які навчаються на медичній або фармацевтичній спеціальності, ставляться на військовий облік одразу по закінченню навчання. Заклад освіти за 2 місяці до завершення навчання подає списки жінок-випускниць до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

У МОЗ зазначили, що понад 30 років постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів працювала не досконало. Внаслідок цього частина медиків в ньому не враховані.
Тому з 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків в державі.
Щоб стати на військовий облік, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, матимуть 3 роки — до 31 грудня 2026 року. Тобто кожна жінка вищезгаданої спеціальності, яка досі не перебуває на військовому обліку, має стати на нього протягом найближчих 3 років.

До 31 грудня 2026 року жінки-медики та жінки-фармацевти зможуть працевлаштуватися на роботу без надання військового квитка. Однак під час прийняття на роботу жінок мають попереджати, що підприємство буде зобов’язане повідомити про неї Територіальний центр комплектування. Далі жінка має самостійно прибути до ТЦК СП для взяття на військовий облік.

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, можуть безперешкодно виїжджати за кордон. При цьому з 1 жовтня. жодних змін в умовах виїзду за кордон для жінок – не буде. Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон в незалежності від того, стоїть вона на військовому обліку чи ні.

Наразі обмеження діють лише для деяких категорій держслужбовців та посадових осіб, які обіймають певні посади.

Пенсії з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні не буде змін у пенсійних виплатах. Проте у 2024 році відбудеться індексація і збільшення розміру мінімальної пенсії.

Мінімальні пенсійні виплати, які українці отримують зараз – 2 093 гривні. Ця пенсія надається громадянам, що продовжують працювати, попри вихід на заслужений відпочинок. В середньому українські пенсіонери отримують – 5 311 гривень.

Згідно зі статистикою ПФУ зараз в Україні такі пенсії:

  • 0,6% громадян отримують пенсію до 2 000 гривень.
  • 10,4% – понад 10 000 гривень на місяць.
  • 15% – від 4 001 до 5 000 гривень.
  • 21,3% – від 3 001 до 4 000 гривень.
  • 23,2% – від 5 001 до 10 000 гривень.
  • 29, 5% – від 2 001 до 3 000 гривень.
Розмір виплат збільшується через надбавки, які отримують деякі пенсіонери. На які доплати можуть розраховувати українці:

  • Вікові
Ця виплата нараховується автоматично щомісяця. Її додають до пенсії.

  • 300 гривень – від 70 до 74 років.
  • 496 гривень – від 75 до 79 років.
  • 570 гривень – від 80 років.
Зміна розміру доплати відбувається у місяць, коли в людини день народження.

  • При особливих обставинах
Наразі ця доплата – 40% від прожиткового мінімуму, тобто – 837 гривень. Для отримання цієї надбавки потрібно звернутися у ПФУ. Хто може отримати цю доплату:

  • громадяни старше 80 років, які проживають на самоті;
  • пенсіонери, які не можуть самостійно себе забезпечити і не мають працездатних близьких родичів;
  • особи, які потребують особливого догляду.
Також пенсіонери можуть отримати доплати, відповідно до свого індивідуального статусу або обставин. Наприклад, якщо з особою проживає дитина, вона може отримувати додаткові 150 гривень на місяць.

Пенсії по інвалідності

Такі пенсії залежать від групи, яку особі призначила комісія, віку постраждалого та суми його вікових пенсійних виплат. Зараз мінімальна сума, яку отримують особи з інвалідністю в України складає:

  • І група – 2 300 гривень;
  • ІІ та ІІІ групи, при умові, що громадянин не працює – 2 100 гривень;
  • ІІ та ІІІ групи, якщо особа працює і на далі – 2 093 гривні.

Що зміниться в охороні здоров'я з 1 жовтня

1 жовтня набуде чинності реєстр медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки». Оновлений реєстр ліків уже діє з 31 серпня. Загалом до оновлених реєстрів ліків та медвиробів увійшли:

  • 411 лікарських засобів;
  • 72 препарати інсуліну;
  • 9 комбінованих лікарських засобів;
  • 23 медвироби (тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові).
Раніше набрали чинності зміни до Критеріїв акредитації закладів охорони здоров’я і втратили чинність старі стандарти медичної допомоги та клінічні протоколи МОЗ.

Що чекатиме українців у Німеччині з 1 жовтня

З 1 жовтня у Німеччині запровадять низку змін, які стосуватимуться різних сфер: від розкладу нових поїздів до зміни правил по одній із субсидій. Також деякі зміни запровадять на рівні окремих земель та міст.

Термін дії так званої субсидії на витрати на опалення (Heizkostenzuschuss) для опалення житла за допомогою альтернативних джерел енергії замість газу або централізованого опалення завершується наприкінці вересня. Але подати нову заявку все ж можна до 20 жовтня, щоб отримати до 2 тис. євро з виділеного урядом бюджету (на рік). Якщо ви використовуєте газ або централізоване опалення, таку субсидію отримати неможливо.

Можна перевірити, чи відповідаєте ви вимогам по субсидії, і подати заявку у федеральному відділі допомоги на опалення (Brennstoffhilfe). Однак якщо ви живете в Баварії, Берліні чи Північному Рейні-Вестфалії, заявку потрібно подавати на місцевому рівні. Процедура заповнення заявки займає близько 15 хвилин.

Газ для квартир подешевшає

З 1 жовтня ціни на газ для споживачів знизяться. Продавець газу Trading Hub Europe (THE) знизить збір за контрольну енергію з 0,57 цента/кВт-год і збір за конвертацію з 0,038 центів/кВт-год до нуля центів кожен.

Для клієнтів-споживачів це дозволить зекономити близько 130 євро для дому на одну родину зі споживанням 20 000 кВт-год на рік, близько 78 євро для сімейного господарства з 12 000 кВт-год і близько 33 євро для одного домогосподарства зі споживанням 2000 кВт-год.

Спливає термін подання податкової декларації

Якщо ви маєте подати податкову декларацію за рік і не користуєтеся допомогою податкового консультанта, терміни подачі досить стислі. Податкову декларацію Steuererkl?rung потрібно надати до податкової служби до 2 жовтня.

Кінцевий термін для осіб, які не мають податкового консультанта, було продовжено на два місяці з кінця липня 2023 року. Однак, оскільки 30 вересня – це субота, останнім днем подання було визначено понеділком, 2 жовтня.

Посилання скопійовано в буфер обміну