Війна відкинула нас назад: які втрати зазнали фермери села Мирне

Війна відкинула нас назад: які втрати зазнали фермери села Мирне

Фото: Перший Криворізький

Село Мирне в Миколаївській області зруйноване на 95% після обстрілів російської армії. Фермерам села доводиться боротися не лише з аномальними погодними умовами, а й з наслідками військових дій, про це редакції «Першого Криворізького» розповів Олег Оперенко, який паралельно фермерству займається волонтерством.

«Через військові дії у березні нам не вдалося зібрати врожай озимих культур. І навіть сьогодні ми не можемо зайти на деякі поля, бо вони просто закидані снарядами, тому страшно», — говорить Олег.

У квітні 2022 року Олег з сім’єю вирішив виїжджати, коли перший російський танк зайшов в село та хаотично почав обстрілювати будинки місцевих мешканців. Але фермер приїздив у Мирне з гуманітарною допомогою для місцевих, які залишилися.



Після того, як українські військові посунули лінію фронту та звільнили сусіднє село Благодатне Олег Оперенко з родиною зміг повернутися у село Мирне та почати готувати та обробляти землю для посівної.

«Це було важко, тому що лише з 5 гектар землі зібрав майже повний причеп розірваних боєприпасів: смерчі, урагани, гради та інше. Перед початком посівної я купив міношукачі: пройшли, обробили, засіяли. Зі сторони, скажімо так, нашої громади допомоги ніякої не було і зараз наше ОТГ ще й хоче, щоб ми платили податок на землю, яка замінована», — говорить фермер.


Також фермер розповідає, що є такі місця, де були прильоти і там навіть трава не росте.

«Зараз обробляти землю нереально: груду рве, метал ламає. Для початку потрібно, щоб поля розмінували, потім їх потрібно обробити. Цього року ми встигли посіяти лише соняхи. Я скосив 27 гектарів, порахував, що я заплачу оренду і все: в мене виходить мінус 15 000 доходу. Ще кажуть, податок сплати. За що?

Ця війна відкинула нас назад. Якщо в нас все було налагоджене. Ми йшли й робили, то зараз виходить всю землю потрібно відновити, щоб не бур’яни росли», — говорить Олег.

Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.


Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну