Вбивство на смітнику: суд виніс вирок криворіжцю

Вбивство на смітнику: суд виніс вирок криворіжцю

Фото: Перший Криворізький

У серпні 2023 року Довгинцівський суд Кривого Рогу виніс вирок місцевому мешканцю, працюючому пенсіонеру, за вбивство людини під час сварки на смітнику біля гаражів по вулиці Героїв АТО.

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

21 жовтня 2022 року, приблизно о 16:15, два чоловіки прийшли до смітника неподалік житлового будинку, щоб збирати пляшки. Там вони побачили раніше незнайомого їм чоловіка – обвинуваченого.

В ході розмови у останнього з одним із чоловіків виник словесний конфлікт через непорозуміння – кому належить зібране на смітнику майно.

Той чоловік словесно принижував обвинуваченого, який до смітника прийшов раніше. В результаті у останнього виникла гостра неприязнь до співрозмовника.

Обвинувачений пішов додому, де взяв ніж, та одразу повернувся до смітника. Далі він підійшов до того, з ким виник конфлікт, та замахнувся на нього з ножем.

В цей момент інший чоловік, побачивши в руках нападника ніж, спробував відштовхнути рукою свого напарника.

Але обвинувачений наніс зі значною силою удар ножем в область грудної клітки постраждалому. При цьому проткнув праву кисть відштовхувачу.

Від нанесеного удару ножем, постраждалий впав на землю. Через короткий проміжок часу внаслідок отриманих тілесних ушкоджень помер на місці.

Далі обвинувачений залишив місце злочину.

У судовому засіданні він визнав частково вину та пояснив наступне.

В жовтні 2022 року їздив у лікарню. Він ходив по смітникам, збирав вторинну сировину у зв`язку з тяжким матеріальним становищем.

Тому коли повертався додому, то по ходу прийшов до смітника та побачив там цих двох чоловіків. Він перейшов на вулицю Бородича до іншого смітника, куди хвилин через 10 прийшли чоловіки. Вони забрали його пакет, в який той вже назбирав пляшки та кусок металу.

Чоловік наполягав, щоб пакет повернули. Виник словесний конфлікт.

Він пішов додому, переодягнувся, щоб йти збирати макулатуру та метал. Взяв велику сумку, в якій були пасатижі та ніж. Повернувся хвилин через 50. Вважав, що їх там вже немає. Але побачив, що вони сидять, сміються, були дуже напідпитку.

Чоловік сказав: «Хлопці я прийшов миритися, з мене пляшка». Далі пішов до контейнера, що стояв подалі, дістав ніж, різав картон, складав в стопку, потім в сумку.

Пройшло хвилин 20, їм знову щось не сподобалось, сказали, пішли поговоримо, його злякала фраза: «Братан дай мне нож, я его порежу. Мы тебе сейчас голову отрежем, пойдем за гаражи».

Вони казали, що раніше судимі, тільки звільнились, чоловік реально сприйняв загрозу. Перший чоловік вдарив його кулаком в лоб. Другий чоловік, якого він потім вдарив ножем у груди, тільки погрожував, замахувався. В руках у них обвинувачений нічого не бачив.

Далі за руки потягли його за гаражі. Обвинувачений просив їх не чіпати його, потім вдарив ножем. Чоловік не думав, що ніж потрапить в серце.

Не думав, що постраждалий помре, та втік. В скоєному розкаюється, наміру вбивати в нього не було, захищався.

У суді свідчив брат загиблого. Йому подзвонила сусідка та сказала, що брата довго немає вдома, він почав обдзвонювати морги, та знайшов його. Брат проживав окремо, звільнився близько за 2-3 місяці до цього, він працювати не хотів, стосунки в них були не дуже. По характеру брат не був запальним, людина був не погана, зловживав. Просив призначити суворе покарання.

В судовому засіданні допитали дружину обвинуваченого.

Жінка пояснила, що 21 жовтня 2022 року чоловік поїхав у лікарню. Дома лишалась донька, а жінка поїхала до батьків. Коли повернулась, донька сказала, що приходив батько, переодягнувся, сказав піду здам макулатуру та в магазин. Вона також пішла в магазин.

Побачила, як якийсь бомб махає руками, і хтось лежить накритий. Коли повернулась додому, то вдома була вже поліція. З чоловіком проживають 30 років, чоловік завжди працював, до відповідальності не притягався, збирав макулатуру, здавав. Він людина спокійна, життєрадісна, весела, вживає спиртне лише на свята. Того дня він був тверезий.

У суді свідчив другий із чоловіків, який був поранений в руку. Він пояснив, що він є бомжем. Раніше з обвинуваченим не був знайомий.

21 жовтня 2022 року вони разом з постраждалим збирали пляшки на смітнику біля магазину «Птиця». Він знав його з квітня 2022 року.

За смітником постраждалий побачив пакети, взяв їх, почав в них копирсатись. В пакетах були банки, пляшки.

Підійшов обвинувачений та сказав: «Чому ви чіпаєте, це мої сумки». А постраждалий чоловік відповів: «Ти що не знаєш наших законів, необхідно ділитись». Почав тягти обвинуваченого за куртку.

Далі останній пішов. Потім знову повернувся, сказав: «Хлопці давайте миритися». Але постраждалий схопив його за куртку та кудись потягнув, а другий чоловік він займався своїми справами.

Обвинувачений відбив руки чоловіка та відбіг, але той побіг за ним, крикнувши: «Дай мені ніж, я його поріжу». В нього ножа не було.

Обвинувачений дістав ніж. Другий чоловік намагався відштовхнути напарника рукою, але обвинувачений вдарив ножем через його руку постраждалому в серце. Потім втік, ніж забрав.

Чоловік зазначив, що вони ударів обвинуваченому не завдавали. Вони з загиблим були напідпитку, випивали разом.

Перший свідок у суді повідомила, що у жовтні 2022 року вони з чоловіком вийшли на балкон покурити. Побачили як бились 3 чоловіки, обвинувачений та загиблий штовхали один одного. Було більше замахувань, але не били один одного.

Постраждалий казав: «Давай поговоримо, чи ти не мужик», а обвинувачений почав уходити. Загиблий схопив його за руку, обвинувачений дістав звідкись ніж і наніс удар в грудину. Третій підставив руку і йому пробило руку.

Зазначила, що вони проживають на 4 поверсі, від будинку до смітника метрів 10, на вулиці було видно.

Другий свідок повідомив суду, що у жовтні 2022 року вони з дружиною вийшли на балкон покурити, побачили як на смітнику чоловіки сварились.

Бачив, як загиблий схопив обвинуваченого та сказав: «Пішли поговоримо, ти що не мужик», а обвинувачений дістав ніж та вдарив.

Спостерігали хвилин 5, їх було 3 чоловік. Вони стояли біля контейнера: обвинувачений, справа від нього загиблий, а спиною до них свідок. В руках ні в кого не було ножа. Ударів не було.

Обвинувачений дістав ніж десь сзаду, чи з сумки чи з карману. Свідок намагався зашкодити удару, підставив руку. Ніж був з рукояткою світлого кольору, довгий. У обвинуваченого була ще клітчата сумка, він взяв її та з ножем в руках пішов.

Свідок пояснив, що вони живуть на 4 поверсі, час був 16.27. Він чітко всіх бачив. У обвинуваченого була через плече темна сумка. Про що сварились він не чув, почув лише останні фрази. Третій стояв просто поруч.

Довгинцівський суд визнав криворіжця винним у скоєнні вбивства та призначив покарання - 7 років 6 місяців позбавлення волі.

Строк відбування покарання постановив обчислювати з моменту фактичного затримання.

Зарахувати в строк відбування покарання строк перебування під вартою, а саме з 23 жовтня 2022 року по 8 червня 2023 року.

Читайте також: Виростив 17 кущів конопель у садку: в Криворізькому районі засудили чоловіка




Посилання скопійовано в буфер обміну