Заміновані поля Миколаївщини: в якому стані сьогодні та що перешкоджає роботі піротехніків

Заміновані поля Миколаївщини: в якому стані сьогодні та що перешкоджає роботі піротехніків

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні на Миколаївщині заміновано близько двісті тисяч гектар. Частина Миколаївщини, а саме Кінбурнська коса й досі знаходиться в окупації.

Про це редакції «Першого Криворізького» повідомив під час інтерв'ю начальник відділення піротехнічних робіт гуманітарного розмінування ГУ ДСНС у Миколаївській області Владислав Зідрашко.

«Найбільш небезпечні ділянки у нас знаходяться в Баштанському районі, саме у Снігурівській громаді, яка була під окупації. Також Херсонський напрямок, де Шевченківська громада, там окупанти мали достатньо часу, щоб сильно замінувати ті території», — говорить Владислав Зідрашко.




Автор фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області


Піротехніки ділять небезпечні ділянки Миколаївщини на такі категорії:

  • заміновані;
  • після прильоту вибухонебезпечних предметів;
  • після бойових дій;
  • після збиття ракет або після перевезення вибухонебезпечних предметів, які підірвалися.

Нагадаємо, що сапери продовжують роботу з розмінування територій Криворізького району.

За словами піротехніка Владислава Зідрашко, на замінованих полях зазвичай знаходять протитранспортні міни, а саме: ТМ-62М. Також їм доводиться працювати з протипіхотними та протитанковими мінами.

«Зараз в Миколаївській області працює близько восьми розрахунків: два розрахунки миколаївські, всі інші прибули з інших областей для допомоги нам в розмінуванні області. Це приблизно 50 - 60 людей та двадцять одиниць техніки», — говорить Владислав Зідрашко.


Автор фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області

Але попри роботу розмінування на Миколаївщині не обійшлось і без нещасних випадків. Начальник відділення піротехнічних робіт гуманітарного розмінування ГУ ДСНС у Миколаївській області Владислав Зідрашко розповідає:

«Був випадок в Баштанському районі в Снігурівці, коли батько з сином виїхали в посадку, щоб зрубати дерево для протоплювання оселі. Вони їхали своєю автівкою та підірвалися на протитранспортній міні, на жаль, батько і син загинули на місці. Тварин також шкода, часто буває таке, що вони зачіпляються за розтяжки та підриваються. Зазвичай підриваються з більш масивні звірі: зайці, собаки, лисиці».


Про складності розмінування Миколаївщини та про прогнози піротехніків дивіться у відео нижче.



Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.



Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну