На Миколаївщині через обстріли РФ горять ліси

На Миколаївщині через обстріли РФ горять ліси

Фото: Перший Криворізький

Основною причиною зростання площі лісових пожеж у 2022 та 2023 роках — обстріли та активні військові дії окупантів, які призвели до значного забруднення лісів України вибухонебезпечними предметами.

Спочатку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну миколаївські пожежники виїхали понад 45 разів тільки у Корабельному районі, щоб загасити вогонь лісових урочищ, які займаються через ворожі обстріли. Редакція «Першого Криворізького» поспілкувалася з Олександром Довгополом, начальником 5 державної пожежно-рятувальної частини 2 державного пожежно-рятувального загону Державної служби України з надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області.

«Наша територія на кордоні з Херсонщиною, тут знаходяться три ліси: Лиманське, Галицинівське та Балабанівське. Вони найбільше постраждали під час обстрілів військами російської армії», — говорить Олександр Довгопол.


Пожежник Олександр згадує, що перший виїзд на пожежу внаслідок обстрілу касетними боєприпасами був житловий сектор біля Балабанівського лісу в березні 2022 року. Також миколаївським пожежникам доводилося гасити займання лісів і під повторними обстрілами російської армії, і це було найскладніше, згадує Олександр:

«Адже, крім того, що ми повинні були загасити пожежу та врятувати житловий сектор, ліс від розповсюдження вогню, у мене ще був мій особовий склад, якому доводилося працювати під обстрілами ворога. На щастя, ніхто не постраждав».


Автор фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області

А найдовшою лісовою пожежею – в Балабанівському лісовому урочищі, розповідає Олександр Довгопол, де її гасили протягом декількох днів.

Автори дослідження «Вплив воєнних дій на довкілля України» від «Екологія право людини» пишуть, що активне застосування артилерії та авіації під час бойових дій спричиняє масові загоряння в природних екосистемах, саме в лісах. Аналіз супутникових знімків показує, що загальна площа радіаційно зараженої території, що горить або була нещодавно пройдена вогнем, – понад 7600 гектар.

«Пожежі та вторинні викиди радіонуклідів в лісах на найбільш забруднених частинах Чорнобильської зони відчуження можуть стати ще однією причиною радіоактивного забруднення. І хоча досвід 2020 року показує, що наслідки таких пожеж не можна порівняти з серйозною аварією на об?єкті поводження з радіоактивними матеріалами, цією небезпекою не можна нехтувати», — пишуть екологи організації «Екологія право людини».


Автор фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області

Обстріли тільки лісів Миколаївщини завдали великої шкоди навколишньому середовищу, адже вигоріло орієнтовно до ста гектарів лісу. А на їх відновлення піде понад 15 років, але люди вже почали відновлювати території лісів та висаджувати нові дерева, говорить Олександр Довгопол.



«Росіяни найчастіше обстрілювали касетними боєприпасами, а ще були гради, ракети С-300, різними РСЗВ: від ураганів до смерчів. Тобто обстрілювали всім, чим не лінь. За розпорядженням Миколаївської обласної військової адміністрації відвідування лісів, які були прилеглі до міста Миколаєва з міста Херсону, тобто це Балабанівське, Лиманівське, Галицинівське лісове урочище заборонені», — говорить зауважив Олександр Довгопол.
Більше про вплив пожеж у лісах на рослинний та тваринний світ дивись у відео нижче.


Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну