Уроки історії. «Перший Криворізький» (1KR.UA) презентує цикл оглядів на випуски архіву незалежної газети 90-х років XX ст.

Уроки історії. «Перший Криворізький» (1KR.UA) презентує цикл оглядів на випуски архіву незалежної газети 90-х років XX ст.

Фото: Перший Криворізький

Онлайн-медіа «Перший Криворізький» 1KR.UA створив новий розділ сайту, присвячений незалежній міській пресі.

«В інтернеті можна знайти чимало інформації про події у Кривому Розі 5-10, а й інколи 15-річної давнини. Але знайти щось притомне про суспільно-політичне життя 1990-х років – майже неможливо. Тому коли наша колежанка, головна редакторка інформаційного агентства “Експерт-КР” Ольга Гончар запропонувала разом реалізувати такий проєкт – ми, звісно, погодилися», – говорить Софія Скиба, головна редакторка онлайн-медіа «Перший Криворізький»

Протягом 2023 року у новому розділі сайту «Архів газет» з’являться десятки випусків видання «Криворізькі відомості», колектив якого неупереджено висвітлював події суспільно-політичного, культурного та економічного життя криворіжців в період здобуття та перші роки незалежності України – на початку 1990-х років.

«Часто, готуючи матеріали про сьогоднішні події, озираємось на те, що відбувалося в нашому місті, й бачимо паралелі – і позитивні, і негативні. Але не завжди є змога працювати з першоджерелами, які зберігаються в архівах і бібліотеках. На початку 2022 року я спеціально їздила до Національної бібліотеки України імені Вернадського і попрацювала з пресою 1930-х років. Тоді в мене виникла ідея оцифрувати якнайбільше газет, щоб дати змогу всім охочим вивчати першоджерела (а газети є ними) з історії міста в будь-який час будь-де. Одним із найважливіших є період початку 1990-х років, і я шукала газети, які відображали тодішню дійсність чесно і об'єктивно. У місті добре пам'ятають незалежну газету "Криворізькі відомості", яка почала виходити в 1991 році. Тож я звернулася до першого головного редактора газети, знаного журналіста Олега Павлова, і він погодив і всіляко сприяв оцифруванню архіву газети за 1991-1993 роки і викладенню його у вільний доступ користувачів інтернету», — говорить Ольга Гончар.

Команда «Першого Криворізького» радо долучилась до ініціативи, адже ми вважаємо, що це унікальний шанс для Криворіжжя — знати про важливі події, які відбувалися на зламі 1990-х та переосмислити їх. Проте реалізація проєкту — це великий пласт фактично дослідницької роботи. Тому, аби мати змогу ефективно його реалізувати, ми заручились підтримкою проєкту «Зміцнення громадської довіри в Україні» — UCBI, який підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

В окремому розділі Історія Кривого Рогу на сайті та в соціальних мережах «Першого Криворізького» можна буде подивитися скановані випуски газети за 1991-1994 роки та в окремому розділі прочитати критичні огляди основних тем, обговорюваних у суспільстві у 90-х роках. Цей період обрано через значні події, що відбувалися у становленні незалежної України на місцевому та національному рівнях.

Ми запрошуємо усіх криворіжців та криворожанок долучитися до спільного переосмислення минулого, оскільки нині надзвичайно важливо відчувати зв’язок усіх нас зі спадщиною рідного міста.

Усіх зацікавлених у збереженні історії та її переосмисленні закликаємо писати редакції у Telegram бот.

Також ми запрошуємо до співпраці студентів та студенток криворізьких (і не тільки) університетів, яким цікаво писати про історію та культуру. Пишіть нам на [email protected] і пропонуйте теми матеріалів на історичну тематику. Для найбільш мотивованих передбачені стипендії.

Дивіться відскановані випуски газет у розділі Архів газет

Цікаві огляди газет читайте у розділі Огляд преси



Посилання скопійовано в буфер обміну