Під Кривим Рогом створять два ландшафтні заказники

Під Кривим Рогом створять два ландшафтні заказники

Фото: Перший Криворізький

У Криворізькому районі біля села Новоселівка планують створити ландшафтні заказники «Балка Макушина» та «Балка Мала Свистунова». Відповідне рішення прийняла Новолатівська громада, а ініціатором виступила Українська Природоохоронна Група.

Зазначимо, що за показником площі природно-заповідного фонду Дніпропетровська область посідає 24 місце серед областей України, і це є одним із найнижчих показників. Тому створення нових ландшафтних заказників неабияк важливе сьогодні, коли сотні заповідних територій України перебувають під щоденними обстрілами та окупацією російської армії.

«Це дотична територія до Смарагдової мережі Європи та має міжнародний природоохоронний статус, тому що тільки у балці Макишина ростуть понад 20 рідкісних видів рослин та гніздяться понад 5 видів птахів, я не кажу вже за плазунів. Я вважаю, що такі місця треба зберігати та охороняти», — розповів у телефонній розмові з журналісткою нашого сайту криворізький біолог Валерій Коцюруба, який з 1987 року досліджує тваринний та рослинний світ балки Макушина.



Автор фото: Валерій Коцюруба

Заказники — невеликі за розміром однойменні балки гідрологічної мережі лівобережжя Інгульця. Їхня загальна площа становить майже 100 гектарів. У проєктованому заказнику «Балка Макушина» виявлено 27 видів флори з Червоної книги України та Червоної книги Дніпропетровської області. Українська Природоохоронна Група пише, що на території балок можна побачити ковилу волосисту, ковилу Лессінга, астрагал шерстистоквітковий, горицвіт весняний, шафран сітчастий, тюльпан бузький та інші рідкісні рослини.


Проєктований заказник «Балка Мала Свистунова» розташований поблизу «Балки Макушина» і створюється з метою збереження цінних степових оселищ. Тут також зростає ковила Лессінга, а ще — горицвіт весняний, рябчик руський, сон лучний, пирій ковилолистий, ковила волосиста, астрагал одеський тощо.

Для створення ландшафтних заказників наступним кроком є підготовка проєктів створення ландшафтних заказників, що заплановано департаментом екології Дніпропетровської області на початок 2024 року. Після проєктування заказники мають бути оголошені Дніпропетровською обласною радою. Редакція «Першого Криворізького» слідкує за розвитком подій, тому більше читайте у наступних публікаціях.


Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну