Чому в Миколаєві та на Одещині гине риба

Чому в Миколаєві та на Одещині гине риба

Фото: Перший Криворізький

У кінці серпня екологи виявили факт мору риби в Миколаєві, зокрема в акваторії Бузького лиману біля 8 причалу. Цю інформацію редакції «Першого Криворізького» підтвердила головна спеціалістка інспекції Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу Світлана Бешевець.

«22 серпня фахівці інспекції відібрали проби та за результатами лабораторних досліджень встановлено перевищення сірководню у 5,6 раза, кисень був на той період у межах норми, але показники були дуже низькі: 4,9 мг/л при нормі більше ніж чотири. Також були встановлені такі заморні явища 30 серпня у Південному Бузі в районі пляжу Стрілка. За результатами лабораторних досліджень встановлено перевищення сірководню у 4,5 раза, а вміст розчиненого кисню у 3,3 нижче від рівня граничнодопустимих концентрацій», — повідомила головна спеціалістка інспекції Держекоінспеції Південно-Західного округу.


Також Світлана Бешевець говорить, що були встановлені заморні явища і на Тилігульському лимані на Одещині.


«Були відібрані проби. Показники також були низькі. Загалом ось ці всі показники свідчать про те, що замор риби викликаний природними явищами, а саме аномальні показники спеки, які становилися тими тижнями. Загалом підвищення температури води веде до активного розмноження синьо-зелених водоростей. При значному збільшенню біомаси водоростей починає проявлятися біологічне забруднення, у результаті чого значно погіршується якість води, змінюється її колір, вона стає зеленою, неприємно пахне. Відмерлі водорості засмічують водойми, під час гниття яких кисню витрачається більше, ніж виділяється. У результаті таких негативних явищ риба та інші водні живі організми отруюються, тому ми спостерігаємо ці заморні явища на водоймах», — розповіла Світлана Бешевець.


Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну