«Кольори перемоги»: у Кривому Розі відбулася виставка Петриківського розпису

«Кольори перемоги»: у Кривому Розі відбулася виставка Петриківського розпису

Фото: Перший Криворізький

У серпні у виставковому залі Кривого Рогу проходила виставка картин, виконаних у техніці Петриківського розпису криворізької художниці Віри Єрифи.

Журналістка «Першого Криворізького» поспілкувалася з майстринею про історію створення її робіт.

Віра Єрифа – керівниця гуртка Петриківського розпису Центру дитячої та юнацької творчості «Дружба». Вже 10 років її життя пов’язано з Петриківкою.

«З початком повномасштабної війни розпочалася перша робота в цій тематиці. Думок навіть не було про якусь там виставку. Картини народжувалися просто щоб тримати себе в руках, заспокоюватися», – поділилася Віра.
За її словами, картини писалися дуже швидко. Одна картина з ідеєю, задумами і пропискою створювалася приблизно місяць. Кожна робота досить велика за розміром – приблизно 40 на 60 сантиметрів.

«Закінчуючи одну картину, мені вже життя підкидало тему для іншої. Новина, яка прозвучала, вже була сформована в мене в голові у вигляді образу. Закінчувала одну, починила іншу. Це було не як спорт. Просто хотілося викинути все на поверхню, те що сидить всередині», – розповіла майстриня.


«Коли закінчених картин вже назбиралося під 10 штук, мені чоловік підказав: намалювала – виділи для неї певну суму та оформи. Це буде не так затратно, не так вдарить тобі по бюджету. Що я і зробила», – додала Віра.
На виставці загалом представлено 30 картин, але вона вийшла змішана. Найголовніша тематична стіна – це картини, намальовані на темному фоні: насичений зелений з синіми вставками.

Це роботи, намальовані під час повномасштабної війни. Їх більше 10.



Інші картини
були створені до лютого 2022 року. Вони на білому полотні, намальовані на папері.

«Це птахи, я дуже люблю їх малювати. Їх назбиралося багато, мені захотілося їх також показати. Я ними розбавила виставку», – розповіла художниця.
Роботи, зроблені під час війни, більш філософські. Кожна картина має назву.

«Спочатку думала, що не треба називати картини, а потім вирішила, що треба людей наштовхнути на роздуми», – поділилася Віра.
Голуб миру, який зображений в образі солдата. У нього хвіст як український прапор, який повністю заповнений квітами, а у квітах маленькі пташки сховалися. Це нагадує українців, які просять захисту.


«Все буде Україна». У верхній частині картини пташки, що відлітають, а знизу соняхи. Робота про людей, які вимушено покинули країну. На думку художниці, вони потім повернуться.


«Сама перша робота, яка мені полюбилася, це пташка на пташці, така собі піраміда. Я її назвала «Єднання». Якщо ми будемо взаємодіяти один з одним, то в нас створиться така собі міцна піраміда як міцний кулак, що швидше допоможе це все закінчити», – додала майстриня.


«Тризуб» домальований в останній вечір перед виставкою. Ідея виношувалася вже давно і вже була на аркушах паперу намальована, майстриня її лише перенесла на полотно.


«Я беру маленький аркуш паперу та роблю дуже багато начерків. Шукаю схему, напрямок роботи, як це буде виглядати. Спочатку малюю загальний нарис, потім роблю його вже у велику величину. Необхідного розміру, який я хочу собі на планшет перенести потім, але спочатку на папері», – розповіла Віра Єрифа.
При переносі на великий розмір робота може спочатку виглядати інакше, ніж на маленькому папері.

«То гіганські виходять квіти, то ще щось. Я його починаю дрібнити, розбавляти, можливо міняти якийсь напрямок. Далі коли вже все готово, тоді я переношу ескіз на холст. Не перемальовую, а саме переношу, щоб нічого не змінилося. Далі починаю малювати», – зауважила майстриня.


По кольоровості та яскравості картини до та після повномасштабної війни відрізняються. Раніше було багато червоного, зелених відтінків тощо.

Нинішні картини в блакитних та жовтих фарбах. У поєднанні ці два кольори мало того, що контрастні, вони один одного доповнюють, коли поруч.

«Жовтий та блакитний надають певну напругу, мені так здається. У нас зараз в країні напруга, ми балансуємо. І кольори це також передають», – поділилася Віра.
Ці кольори – найулюбленіші для художниці.

«Коли ми їх побачимо на тих територіях, які зараз тимчасово окупавані, я навіть не знаю як ми будемо радіти перемозі», – підсумувала Віра.


Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну