Що зміниться для криворіжців з 1 вересня

Що зміниться для криворіжців з 1 вересня

Фото: Перший Криворізький

Редакція “Першого Криворізького” підготувала матеріал про зміни, які чекають на криворіжців з 1 вересня.

Зміни в перетині кордону з 1 вересня

На даний момент українські водії пасажирських транспортних засобів могли перетинати кордон без жодних проблем. Проте вже з 1 вересня 2023-го це можна буде зробити виключно на екологічному авто.

Про це повідомили в Державній службі України з безпеки на транспорті.

Згідно із даними джерела стає відомо, що вже з 1 вересня 2023 року українські водії пасажирських транспортних засобів можуть зіткнутися з серйозною проблемою. Це пов'язано з тим, що восени на кордоні буде перевірятись клас екологічності автомобіля.

У разі, якщо транспортний засіб не пройде відповідну перевірку та не отримає визначений клас екологічності— його не випустять за кордон. Те ж саме чекає і на водіїв, які не змогли отримати клас екологічності ЄВРО-1.

При цьому там зазначають, що водію не обов'язково показувати сертифікат при перетині кордону, адже для схвалення можна буде пред'явити тільки відмітку класу екологічності у свідоцтві про реєстрацію.

В Державні службі України з безпеки на транспорті повідомили, що ці зміни були внесені згідно з пп. 2. п. 7 Ліцензійних умов, затверджених Кабінетом Міністрів України

Українські сервісні центри, що спеціалізуються на обслуговуванні автомобілів, доволі часто вимагали від водіїв довідки з ТЦК. Однак це не відповідає чинному законодавству.

В Міністерстві внутрішніх справ зазначили, що фізичні особи, які купують чи продають будь-який транспортний засіб, не повинні надавати довідки із ТЦК та СП. Проте це стосується юридичних осіб. При покупці або ж продажі транспортного засобу вони все ж вимушені надати необхідну довідку із Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Робиться це для того, щоб досконало перевірити транспортний засіб на предмет військової служби, адже останнім часом в Україні побільшало випадків незаконного вивезення військового транспорту.

В МВС зазначають, що такі правила допоможуть встановити кращий контроль над військовою технікою та звести випадки крадіжок до мінімуму.

Спрощений курс навчання для дітей, які перебувають за кордоном

Раніше школярі, які через війну виїхали за кордон, мали відвідувати іноземну школу й, за бажанням, вчитись дистанційно в українській школі. Проте відтепер діти зможуть проходити лише 6-8-годинний український блок (залежно від класу це українська мова, література, історія України, географія). Інші базові предмети учні вивчатимуть у місцевих школах.

Це суттєво зменшить навантаження на школярів, оскільки їм не доведеться фактично двічі проходити ті ж теми з фізики, математики, біології чи астрономії в українській школі та іноземній. При цьому, дітей зможуть потім зарахувати в наші заклади освіти після повернення додому.

Мобілізація у вересні 2023 року

В Україні знову продовжили воєнний стан — до 15 листопада 2023 року. Це означає, що військовозобов'язані українці та резервісти віком від 18 до 60 років підлягають мобілізації.

Як і раніше, насамперед повістки у вересні 2023 року отримуватимуть військовозобов'язані з бойовим досвідом, а вже потім — люди з певними спеціальностями (водії, зв'язківці, оператори БПЛА, фахівці зі снайпінгу - інструктори та стрільці, IT-фахівці).

Кого можуть мобілізувати:

  • придатних та обмежено придатних за станом здоров'я під час воєнного стану чоловіків із досвідом військової служби віком від 18 до 60 років;
  • придатних та обмежено придатних за станом здоров'я під час воєнного стану чоловіків віком від 27 до 60 років без досвіду військової служби;
  • знятих і виключених з військового обліку чоловіків віком від 18 до 60 років (з "білим квитком"), визнаних придатними або обмежено придатними за станом здоров'я під час воєнного стану рішенням ЛКК (військово-лікарської комісії), які не скоювали тяжких злочинів.
За власним бажанням піти на службу можуть:

  • призовники від 18 до 27 років, які раніше не проходили строкову службу — вони можуть підписати контракт із ЗСУ;
  • жінки, які придатні за станом здоров'я;
  • особи з інвалідністю та ті, хто мають право на відстрочку від мобілізації за сімейними обставинами — з проходженням служби за місцем проживання.
Також добровільно поповнити лави ЗСУ можуть громадяни інших країн, які хочуть захищати Україну.

Також у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт №9566, яким передбачена відмова від військової служби у воєнний час.

Що пропонує цей законопроєкт: громадяни, які готові та здатні захищати країну зі зброєю в руках — ідуть її боронити, а тих, хто не хоче/не може, або не готовий служити в ЗСУ, призиватимуть на роботу на підприємства оборонного або інших секторів економіки, на суспільно корисні роботи на договірних умовах. Оплата праці передбачається не нижче мінімальної заробітної плати.

Обов'язкова робота не поширюватиметься на тих, хто працевлаштований офіційно (на щонайменше 0,75 ставки), або на підприємців (які платять податки).

Цей самий законопроєкт пропонує зробити комунальників - двірників, управителів будинків, працівників ЖЕКів, консьєржів і власників житлових будинків - уповноваженими видавати повістки. Наразі цей законопроєкт перебуває на розгляді Верховної Ради.

Скасування виплат для внутрішньо переміщених осіб

На українських переселенців чекає черговий етап нововведень. Окремим категоріям ВПО скасують щомісячні виплати, якщо вони здійснили великі витрати з 1 серпня 2023 (дата набрання чинності відповідної постанови Кабміну).

Підставою для припинення допомоги є:

  • купівля нового автомобіля (з року випуску якого минуло менше 5 років);
  • купівля на суму понад 100 тисяч гривень земельної ділянки, квартири, будинкуи (крім житла, одержаного коштом державного або місцевого бюджету);
  • наявність депозиту у банку на суму від 100 тисяч гривень;
  • купівля іноземної валюти, а також банківських металів на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  • наявність у власності житла, розташованого поза окупацією/зоною (можливих) бойових дій, якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім'ї.
Про припинення виплат органи соцзахисту повинні повідомити додатково, проте ВПО може оскаржити це рішення.

Тарифи у вересні

Підвищення вартості комунальних послуг у вересні не очікується. В Кабміні наголошують, що бюджети регіонів мають достатньо коштів, щоб підтримувати власні комунальні підприємства і не підвищувати тарифи.

Крім того, до 15 квітня 2024 уряд продовжив дію спеціальних умов для постачальників тепла на ринку природного газу, щоб тарифи для населення в новому опалювальному сезоні залишалися незмінними:

  • вартість послуг гарячого водопостачання, опалення, розподілу природного газу – зафіксована мораторієм на час війни та ще 6 місяців після скасування воєнного стану;
  • тарифи на холодну воду – без змін (НКРЕКП скасувала своє рішення про підвищення цін на 30%);
  • тариф на світло – 2,64 грн/кВт-год (власники двозонних лічильників можуть заощадити);
  • газопостачання – 7,96 грн/куб.м газу за тарифом "Фіксований" від "Нафтогазу" до 30 квітня 2024.

ПЦУ та УГКЦ переходять на новий церковний календар

1 вересня 2023-го розпочинається новий церковний рік. Саме з цієї дати, як було вирішено раніше, віряни Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) відзначатимуть церковні свята відповідно до новоюліанського календаря (замість юліанського).

Більшість дат церковних свят змістяться на 13 днів назад. Зокрема у вересні православні християни святкуватимуть постануть три визначні релігійні події: Усікновення глави Івана Предтечі, Різдво Богородиці та Воздвиження Хреста Господнього.

Церковний календар на вересень 2023 за новим стилем:

  • 8 вересня — Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії;
  • 9 вересня — Субота перед Воздвиженням;
  • 12 вересня — Віддання свята Різдва Богородиці;
  • 14 вересня — Всемірне Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього;
  • 16 вересня — Святої великомучениці Євфимії всехвальної;
  • 17 вересня — Святої мучениці Софії і трьох її дочок: Віри, Надії і Любові;
  • 23 вересня — Зачаття чесного славного пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Йоана;
  • 26 вересня — Переставлення Святого апостола і євангеліста Йоана Богослова;
  • 30 вересня — Святого священномученика Григорія, єпископа Вірменії.

Пенсії з інвалідності

В Україні, незважаючи на воєнний стан, проводяться заплановані підвищення та перерахунки пенсій. Зокрема, у березні 2023 року було проведено масштабну індексацію, яка торкнулася майже 10 млн пенсіонерів. Тоді переглянули виплати і особам з інвалідністю.

Наразі відомо, що з 1 вересня жодних змін не передбачається, люди з інвалідністю отримуватимуть такі самі суми, як і у серпні.

В Україні при розрахунку пенсії за інвалідністю до уваги беруть вік, групу та страховий стаж людини. Тому сума у кожної людини індивідуальна:

  • І група інвалідності — страховий стаж має становити від 1 до 10 років, залежно від віку визначення інвалідності, 100% від розміру пенсії за віком;
  • ІІ група інвалідності — стаж від 1 до 14 років, 90% від пенсії за віком;
  • ІІІ група інвалідності — страховий стаж від 1 до 14 років, а розмір — 50% пенсії за віком.
На сьогодні мінімальний розмір пенсії за інвалідністю становить:

  • для осіб з інвалідністю І групи — 2300 гривень;
  • для непрацюючих осіб з інвалідністю ІІ та ІІІ груп — 2100 гривень;
  • для працюючих осіб з інвалідністю ІІ та ІІІ груп — 2093 гривень.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну