Через війну РФ у 5 разів зросла сума збитків довкіллю України

Через війну РФ у 5 разів зросла сума збитків довкіллю України

Фото: Перший Криворізький

Сума збитків завдана довкіллю зростає з кожним днем війни російської армії в Україні. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець повідомив у соцмережах, що станом на серпень цього року збитки складають два трильйони гривень.

Зазначимо, що вчора, 27 серпня, був День екологічного боргу України. Щороку Global Footprint Network визначає за допомогою спеціальної формули той день, коли та чи інша держава використала річний об’єм поновлюваних природних ресурсів.

«… Ця методологія показує, коли кожна окрема держава починає жити «в кредит». Все, що ми беремо у природи від сьогоднішнього дня, буде за рахунок майбутніх поколінь. Для всієї планети цей день настав ще 2 серпня. Дата Дня екологічного боргу показує те, як ми жили у 2019 році – до повномасштабного вторгнення.

У 2026-2027 роках у дослідженнях Глобальної мережі екологічного сліду побачимо, як війна вплинула на «кредитну історію» у сфері використання природних ресурсів…», — пояснив у дописі на офіційній сторінці у соцмережі Руслан Стрілець.



Також міністр розписав трохи статистичних даних щодо підрахунку збитків завдаваних навколишньому середовищу України.

У травні 2022 року відбулося вигнання окупантів з Київщини. Після чого була озвучена перша сума збитків – 13,2 мільярда гривень. У серпні 2022 року — сума збитків склала 395 мільярдів гривень. У грудні цього ж року, коли позаду – деокупація Харківщини, звільнення Херсону, масові ракетні атаки — майже 1,5 трильйона гривень збитків довкіллю.

Але навіть станом на сьогодні підрахунок збитків не закінчений, сума росте щодня. Це далеко не остаточні цифри. А повну картину отримаємо після деокупації всієї України, зазначає Руслан Стрілець.


Посилання скопійовано в буфер обміну