Сотні здорових дерев планують знищити задля реконструкції водопроводу у Миколаєві

Сотні здорових дерев планують знищити задля реконструкції водопроводу у Миколаєві

Фото: Перший Криворізький

Після обстрілів інфраструктури та підриву Каховської ГЕС окупантами у Миколаєві та області почалися серйозні проблеми з централізованим водопостачанням та якістю води в ньому. Тому в місті планують реконструювати водопровід, задля якого планують знищити сотні здорових дерев. Місцеві мешканці та екологи вважають, що це може зашкодити довкіллю.

«Якщо така кількість дерев буде знесена, як спочатку говорилося, то люди на своєму здоров’ї відчують наслідки. Тому що дерева несуть функцію природних фільтрів. Тим паче у Миколаєві є альтернативні території, на яких можна звести новий водогін та не нашкодити довкіллю», — говорить заступниця голови Миколаївської філії Національного центру України Інна Тимченко.


Зазначимо, що 5 серпня Миколаївська обласна військова адміністрація на своїй сторінці у Фейсбук повідомила про можливі пошкодження під час реконструкції мереж водопостачання Миколаєва.



«Неможливо прокласти близько 20 кілометрів труб на території міста без тимчасового порушення благоустрою чи пошкодження зелених насаджень. У районі планової діяльності знаходиться 1740 дерев, з них 117 – попередньо підпадають під ризик видалення, — пояснили чиновники Миколаївської ОВА, — Фактичну чисельність зелених насаджень, які можуть бути видалені покажуть будівельні роботи. Проте їх чисельність не повинна перевищити вищезазначену кількість»

Тим часом в Миколаїв продовжує надходити технічна вода в оселі містян, але водогін в стані розробки. Директор міського комунального підприємства «Миколаївводоканал» Борис Дуденко говорить:

«Централізоване водопостачання Миколаєва має на зараз тільки технічну воду. Це вода, яку можна використовувати тільки для гігієнічних потреб та господарсько-побутових. Її ні в якому разі не можна вживати й не можна готувати з неї їжу.

Дуже серйозний вплив мала руйнація Каховської дамби. В нас зруйновані об’єкти, споруди та обладнання. Зараз ми намагаємось обстежити і зрозуміти, що саме пошкоджено».


Також Борис Дуденко пояснює, що система водопостачання Миколаєва, саме труби, й до війни були в не дуже гарному стані.

«… Але 14-15 листопада минулого року ми почали ремонт водогону. Ми впоралися з цим. Впоралися з нашими колегами: Трансгаз, Облтеплоенерго. Всі нам дуже допомагали, але, на жаль, ворог застосував свою тактику залишити нас без води. Почалися обстріли саме енергетичної інфраструктури. Сьогодні у місті та області зруйновані підстанції, високовольтні лінії, які працювали на те, щоб насосне обладнання подавало воду до водогону. Тому, на жаль, ми ним не користуємось і чекаємо слушної нагоди, щоб вже займатися ремонтом…», — говорить директор МКП «Миколаївводоканал».


Але централізоване водопостачання не єдине джерело води, тому що миколаївцям саме з очищеною водою допомагає чимало підприємств, серед них комунальне підприємство «Миколаївелектротранс», про це говорить його директор Юрій Сметана:

«КП ММР «Миколаївелектротранс» пробурило на своїй території дві свердловини, встановили станцію зворотного осмосу, яку місту Миколаєву на той час подарувало місто Житомир. Ми встановили цю станцію, з часом докупили ще вугільні фільтри і зараз ми маємо воду, яка відповідає усім державним стандартам».


Щодня працівники комунального підприємства розвозять очищену воду трамваєм і тролейбусом. В середньому за добу містяни отримують близько 55 кубів очищеної води.



«Після того, як росіяни зруйнували Каховську ГЕС ми призупинили видачу води, здали воду на аналізи. Отримали висновки що вода відповідає всім державним стандартам, нормам і після цього почали знову ж таки розливати. Це був період буквально 3-4 дні, які ми не роздавали. Глибина свердловини у нас близько 45 метрів, тому ми не відчули ні падіння дебіту, ні якихось таких серйозних відхилень від початкових норм», — говорить Юрій Сметана.


Більше про ситуацію з водою та наслідки після знищення здорових дерев у Миколаєві дивіться у відеосюжеті «Першого Криворізького».



Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.


Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну